Баку иска български фармацевтични производства

Азербайджан предлага терен, инфраструктура и освобождаване от данъци

Баку иска български фармацевтични производства
184 ~ 1 мин. четене

Български фармацевтични компании да създадат производствени мощности в Азербайджан, предложи министърът на икономиката и индустрията на Република Азербайджан г-н Шахин Мустафаев на среща днес с министъра на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгени Иванов.  

Министър Мустафаев посочи, че в момента 100% от лекарствата на азербайджанския пазар са вносни.  Азербайджан желае да развие собствена фармацевтична индустрия и търси стратегически партньор, какъвто се надява да намери в лицето на български компании, обясни министърът на икономиката и индустрията на Азербайджан.

По думите му държавата е готова да подкрепи български инвеститор с осигуряване на подходящ терен за фармацевтично производство, изграждане на инфраструктура към него, освобождаване от данъци за известен период от време и застраховане. Предприятието може да е смесено с държавата или с частна азербайджанска компания. От българския партньор се очаква да направи и собствени инвестиции в развитието на производството. Според министър Мустафаев става въпрос за дългосрочно сътрудничество.

Министър Лукарски и г-н Иванов поеха ангажимента да организират в най-скоро време посещение на водещи български фармацевтични компании в Баку, за да се запознаят на място с възможностите.

Двамата министри потвърдиха намерението си да подготвят посещение на голяма бизнес делегация от Азербайджан у нас през месеците юли-август.   

Коментари: 0