800 000 българи са напуснали домовете си за празниците

Тази година се наблюдава бум на новогодишни резервации от българи в Сърбия

800 000 българи са напуснали домовете си за празниците

Двете последователни почивни петдневки, които мнозина съчетаха в една над 10-дневна коледна ваканция, опразниха централните градски улици още от обяд. Институции и фирмени офиси спуснаха кепенците до 14 часа. Повечето училища също имаха тържества и извън класни занимания, пише в днешния си брой в. „Стандарт”.

Колони от автомобили и интензивен трафик се образуваха главно на изходите на София и големите градове в страната. По предварителни данни на Института за анализи и оценки в туризма около 800 000 българи са напуснали домовете си, за да празнуват Коледа и Нова година навън. Повечето от сънародниците ни се прибират по родните си места, не малка част са предпочели да празнуват в българските курорти. Близо 80 000 българи са направили предварителни резервации за празниците в Гърция, а около 90 000 в други държави, като почти 10 000 отиват за Нова година в Сърбия, а около 3000 в Македония. Според анализ на "Гранична полиция" очакванията са над 150 000 българи да посрещнат Коледа и Нова година в Гърция. Повечето предпочели южната ни съседка ще останат там за 3 дни. Тази година се наблюдава бум на новогодишни резервации от българи в Сърбия.

Една от основните причини е, че при съседите няма ограничения за пушачи, а и цените са значително по-ниски отколкото в нашите ресторанти. Всички по-известни кафани от Пирот до Белград са резервирани основно от българи. С ниски цени привличат и в Македония, най-вече Охрид, който е традиционна дестинация за българи по време на коледни празници. Колони от автомобили, напускащи София, и интензивен трафик по главните пътни артерии се наблюдаваха още от обяд вчера. Най-натоварено бе на изходите на столицата и по магистралите. Насочилите се към Гърция предпочитаха големите гранични пунктове "Кулата" и "Маказа", където се оформиха локални колони от коли. Струпване на много автомобили и автобуси с организирани екскурзии имаше и на "Дунав мост" и "Калотина". Натовареният трафик към границата бе увеличен допълнително и от множество румънци, които също пътуват към Гърция за Коледа. За да облекчат движението, от "Пътна полиция" бяха изкарали допълнителни патрули на изходите на София към Владая и магистралите "Хемус" и "Тракия". Катаджиите спряха тежкотоварните камиони за времето от 18 до 21 часа вчера. Същите ограничения ще бъдат въведени в неделя и в навечерието на новогодишните празници. Единствено ще се пропускат камиони, които превозват бързоразвалящи се хранителни продукти, животни и опасни товари. Пътните полицаи призовават за повишено внимание в участъците, където традиционно стават тежки катастрофи - Симитли - Кресна - Сандански, Пловдив - "Капитан Андреево" и Бяла - Русе.

Коментари: 0