Българите масово няма къде да паркират

92% от софиянци усещат проблема с мръсния въздух

Българите масово няма къде да паркират

Мненията в страната са разделени по въпроса дали ремонтите на градски пространства са добри, но българите са почти единодушни, че места за париране няма. 71% от участвалите в проучване на „Галъп интернешънъл“ казват, че няма достатъчно места за паркиране.

Според „Галъп” респондентите отговарят и според партийните си предпочитания – привържениците на управляващите са благосклонни, а привържениците на опозицията са критични.

Когато обаче стане дума за мобилност, паркиране и т.н., мненията са повече от ясни: сериозни мнозинства споделят тревога. Например, 80% намират, че в големите градове придвижването е все по-трудно, 72% споделят хипотезата, че ако им се наложи да сменят работа, от съществено значение ще е тя да е близо до училища и детски градини. 64% реагират положително на твърдението „Когато човек си търси работа, все по-важно става тя да е близо до дома му“, 33% - отрицателно, а останалите се колебаят. На изричен въпрос дали биха съобразили свое ново жилище с мястото на работата си, 62% казват „да“, 33% – „не“, а останалите се колебаят.

44% от анкетираните се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, но 52% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато близо 1/3 са доволни, а останалите се колебаят. Подобна е картината и когато се попита за нашумелите ремонти на площади, улици и други градски пространства - 47% ги одобряват, а 50% - не. В София съотношението сочи малко по-критични настроения. Явно е, че в столичния град взискателността на обществеността е увеличена. Развитието на градовете у нас в последните години явно води и до по-голяма критичност на хората към качеството и прозрачността при ремонти и подобрения в градската среда. В по-големите населени места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да се позволят да пътуват извън България и да сравняват.

Над половината от респондентите (58%) смятат, че властите се справят с почистването на снега през този сезон като негативно е мнението на 31%, а 11% не могат да преценят.

Общо 53% смятат, че у нас има проблем с мръсния въздух, а 46% не вярват в този проблем. Единодушно е мнението на софиянци - цели 92% от тях смятат, че има проблем с въздуха.

Българите се радват на всяка отсрочка за нашите превозвачи срещу пакета „Макрон“ и са критични спрямо нарушаването на процедурата за самолетите. Всичко това е част от по-общото разбиране на обществото ни за справедливост.

Мнозинство (59%) подкрепя и критичната позиция на президента Радев заради неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура. 29% са „против“, а останалите се колебаят. Тепърва ще се види какви са настроенията след критичната реч на президента в последните дни.

Това са част от изводите от бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“. Проведен е сред 800 души между 24 и 26 януари 2019 г.

Коментари: 0