България губи 157 млн. лв. годишно от продажба на фалшива козметика

Фалшифицирането удря бюджета на европейските правителства с 30 млрд. лева годишно, показват изчисленията на EUIPO

България губи 157 млн. лв. годишно от продажба на фалшива козметика

Снимка: Unsplash

1448 ~ 2 мин. четене
В България загубите от продажби на фалшифицирани козметични продукти и продукти за лична хигиена възлизат на 157 млн. лв. годишно. Това е с 49 млн. лева повече спрямо последната оценка, става ясно от актуалния доклад Европейската служба за интелектуална собственост (EUIPO) за 2019 г. Общо за целия Европейски съюз годишните загуби достигат 18.7 млрд. лв. и се увеличават с 5 млрд. лв. спрямо предходния доклад на EUIPO.

Като цяло загубите от продажби в сектора на козметичните продукти и тези за лична хигиена, в сектора на вината и спиртните напитки, фармацевтичния сектор и сектора на детските играчки и игрите се оценяват на 37.1 млрд. лева годишно в ЕС.

Щетите от фалшифициране на продукти за бюджета на правителствата в Европейския съюз се равняват на около 15 млрд. евро (около 30 млрд. лева) годишно. Това се дължи на по-ниските преки и косвени данъци, както и на пропуснатите вноски за социално осигуряване, каквито нелегалните производители не плащат.

Освен икономическите щети, произтичащи от намалените преки и косвени данъци върху тях, фалшифицираните стоки носят рискове и за потребителите. Анализът на EUIPO показва, че регистрираните опасни фалшифицирани стоки са били оценени като представляващи сериозен риск за потребителите. Повечето от тях са предназначени за деца и са или детски играчки и изделия, или детско облекло.

Любопитно е, че има и връзка между фалшифицирането и други тежки престъпления. От 2016г. досега правоприлагащите органи в ЕС са провели 29 големи операции за борба с фалшифицирането и пиратството, насочени към организирани престъпни групи, които са замесени също в други тежки престъпления, включително трафик на наркотици и изпиране на пари.

„Фалшифицирането не е престъпление без жертви. Фалшивите продукти отнемат от продажбите на законния бизнес и лишават правителствата от крайно необходими приходи. Те носят ясни рискове за здравето и безопасността на лицата, които ги използват. Както обаче показва съвместната ни работа с Европол, приходите от фалшифицирането могат да бъдат използвани също в подкрепа на тежката организирана престъпност. За пълното преодоляване на този проблем са необходими съгласувани международни действия на всички равнища“, коментира изпълнителният директор на EUIPO Кристиан Аршамбо. 
Подкрепи Economic.bg