България и 11 други страни поискаха от ЕС авиокомпаниите да не връщат пари за анулирани полети

Позицията е изпратена днес от министрите на транспорта и настоява обезщетенията да са чрез ваучери

България и 11 други страни поискаха от ЕС авиокомпаниите да не връщат пари за анулирани полети

Снимка: Unsplash

12321 ~ 1 мин. четене

Дванадесет държави от ЕС Европейския съюз, включително България, призоваха изпълнителната власт в блока спешно да прекрати задължението на авиокомпаниите да връщат парите на пътниците за анулирани полети заради Covid-19. Вместо това страните настояват превозвачите да дават ваучери за бъдещи пътувания, пише Reuters.

Позицията е изпратена днес от министрите на транспорта на Белгия, България, Кипър, Чешката република, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Малта, Холандия, Полша и Португалия. В съвместно изявление те заявиха, че изпълнителната власт на блока трябва да предложи поправката спешно. Искането е потребителите да получават ваучери, вместо да им се възстановяват суми при определени условия.

Ваучерите трябва да са валидни за определен период от време и да включват правото на възстановяване, ако не се използват преди края на този период. Защитата трябва да бъде осигурена и при фалити на авиокомпании.

Според министрите това ще помогне на авиокомпаниите, изправени пред ограниченията на паричните потоци, като същевременно ще позволи общо и адекватно ниво на защита на потребителите.

По-рано шефът на ЕС по транспорта заяви, че авиокомпаниите трябва да осигуряват възстановяване на анулирани полети и може да предлагат ваучери само, ако пътниците ги приемат вместо тях, но не и да променят правилата.

Министрите на транспорта на блока трябва да се срещнат чрез видеовръзка днес, заедно с колеги от Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн. Те ще обсъдят как да координират облекчаването на ограниченията за пътуване, когато страните от ЕС започнат да се отварят отново.

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg