България и Гърция заедно решават за газа и бежанците

Цялото правителство на Ципрас идва в София за съвместно заседание

България и Гърция заедно решават за газа и бежанците

Газовите проекти и потенциалните опасности от нова мигрантска вълна ще обсъждат българското и гръцкото правителство на съвместно заседание. То ще се проведе в София в началото на август.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще доведе всички свои министри в българската столица, поканата е лично от колегата му Бойко Борисов. Ципрас трябваше да посети София още в началото на юни, но визитата му се отложи.

Двете държави ще съгласуват политиките си спрямо енергийните проекти в региона и бежанската криза, съобщава в. „24 часа“.

Основните теми ще са 2 – участието на България в изграждането на терминал за втечнен природен газ в Александруполис и на междусистемна газова връзка между двете държави, както и овладяването на бежанската криза и потенциалните рискове от нова мигрантска вълна след провалилия се преврат в Турция.  

Терминалът е стратегически за страната ни, защото ще направи възможни доставките на втечнен газ от страни като Иран и Азербайджан, освен това терминалът трябва да доставя газ и за хъб „Балкан”.

За последно правителствата на двете балкански държави заседаваха съвместно през 2012 г. в Атина. Тогава премиер на България бе Бойко Борисов, а на южната ни съседка  Андонис Самарас.

Коментари: 0