България е с най-ниски цени в целия ЕС за алкохол и цигари, според Евростат

Освен това българите имат най-ниски разходи в ЕС за хотели, нощувки и пътувания

България е с най-ниски цени в целия ЕС за алкохол и цигари, според Евростат
768 ~ 2 мин. четене
Българите имат сравнително най-ниски потребителски цени на стоки и услуги сред държавите членки на ЕС, показват данни на Евростат за класацията на най-високите и най-ниските ценови нива на близо 10 вида услуги и потребителски стоки в Евросъюза през 2018 г., цитирани от БТА.

Страната ни държи най-ниски потребителски нива в близо 7 от 10 анализирани стоки и услуги в ЕС, като база за сравнение във всички категории е средният показател от 100 пункта в ЕС. Така например показателят на разходите за поддръжка на дома у нас с включени отопление, осветление, вода и други плащания са 33 пункта при среден показател за ЕС от 100 пункта.

Българите имат най-ниски разходи в ЕС за хотели, нощувки и пътувания - 46,6 пункта при среден показател за ЕС 100. Приблизително същият е показателят и за разходите за пътуване на българите с влак, автобус или самолет – 47,4 пункта. По отношение на разходите за обзавеждане на дома с мебели или друга битова техника резултатът на страната ни е близо 49 пункта от 100 за ЕС.

Най-ниски в целия ЕС са и разходите на българите за алкохол и цигари – 58 пункта, като приблизително толкова заделят сънародниците ни и за спорт и туризъм.

Според актуални данни на НСИ най-големият разход за домакинствата у нас през 2018 г. е бил за храна - около 30%. За алкохол и цигари българинът е харчил 4 на сто от общите си разходи; за поддръжка на жилището - 13 на сто; за обзавеждане на дома - 4 на сто; за облекло и обувки - 3,4 на сто; за транспорт - 7,3 на сто; за свободно време, отдих и туризъм - 5 на сто и др.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg