България избира президент

Всички над 12 000 секции са в страната са отворили нормално

България избира президент
296 ~ 2 мин. четене
Днес се провеждат изборите за президент и национален референдум. Частични избори за кмет има и в столичния район "Младост". За първи път гласуването на изборите у нас е задължително. Участието в референдума обаче не е.

Съгласно конституцията за избран на първи тур се смята кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели с право на глас. Ако това не се случи, идната неделя - 13 ноември, ще се проведе балотаж, в който участват двамата номинирани, получили най-много гласове.

Половин час след официалното стартиране на изборния ден няма данни за нарушения. Няма сигнали за нарушения. Всички 420 секции са отворили. В чужбина има 325 секции в 71 държави.

Гласуването ще започна официално в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа, ако няма други желаещи да пуснат бюлетини пред изборните секции. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), но най-много до 21.00 часа.

При влизането в изборна секция избирателят трябва да бъде питан дали ще гласува на референдума за да получи бюлетина. Дори да не бъде отговорено на трите въпроса от референдума, а само на някои от тях, бюлетината е валидна.

Използваме само със син химикал, поставяйки знаците "X" или "V". Ако сгрешим, имаме право на нова бюлетина и още един опит.

Право да пуснат бюлетина за нов държавен глава имат  6 834 278 души. Броят на секциите в чужбина е 325 в 71 държави. Над 35 ще са единствено във Великобритания –  53, в Турция и САЩ са по 35, в другите държави са под тази бройка.

21 кандидат-президентски двойки ще се състезават за „Дондуков” 2. За вота се регистрираха 11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета, но някои от тях не подадоха документи за кандидат.
Подкрепи Economic.bg