България избира трети парламент за последните 4 години

Сгъстеният изборен цикъл започна през май 2013 г., когато въпреки победата на ГЕРБ властта бе взета от БСП и ДПС

България избира трети парламент за последните 4 години
За пореден път – трети в рамките на четири години, българите ще се наредят пред урните в опит да направят най-добрия избор на народни представители. Днес, 26 март, точно в 7 часа отвориха всички над 12 000 избирателните секции в цяла България. И този път няма да има възможност за машинно гласуване, тъй като Централната избирателна комисия (ЦИК) не успя да намери кой да осигури устройствата.

Сгъстеният изборен цикъл започна през май 2013 г., когато въпреки победата на ГЕРБ властта бе взета от БСП и ДПС, с подкрепата на АТАКА. След близо години и половина протести последваха нови избори през октомври 2014 г. Тогава ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ направиха правителство, с подкрепата на Патриотичния фронт. И този кабинет обаче издържа малко повече от две години, за да се стигне до сегашния пресрочен вот.

Както винаги гласуването ще продължи до 20 ч., а секциите, пред които има чакащи, ще работят до 21 ч. При тези случаи обаче членовете на секционните избирателни комисии ще съберат документите на присъстващите и ще допуснат само тях при удълженото работно време.

Извън страната изборният ден започва в 07.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.
В изборите за народни представители участие ще вземат 11 партии и 9 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 9 независими кандидати.

Сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят днес правото си на глас в 371 секционни избирателни комисии в 70 държави. Със 101 по-малко са избирателните секции в Турция, в сравнение с парламентарния вот през 2014 година. Броят им е максималният по закон за държава извън Европейския съюз - 35. Това е една от причините от изселническите организации да очакват спад в избирателната активността. 19 500 души са подали заявление за гласуване в южната ни съседка
Коментари: 0