България може да подслони турските компании, произвеждащи части за F-35

Оръжейните фирми са блокирани заради санкциите срещу Анкара и търсят алтернативни площадки, пише вестник „Дюня“

България може да подслони турските компании, произвеждащи части за F-35
5020 ~ 1 мин. четене

Турски оръжейни компании, които произвеждаха части за американските изтребители от последно поколение F-35, смятат да преместят производството си в България, съобщава bTV, цитирайки местния всекидневник „Дюня”.

Целта на фирмите, според изданието, е да заобиколят американските санкции, които не позволяват на турски компании да участват в съвместната програма за създаването на самолета. Изваждането от веригата на доставките се случи, след като Анкара закупи руските отбранителни системи С-400. Също така Вашингтон развали сделката за продажба на 100 самолета F-35 на южната ни съседка.

„Дюня” съобщи в четвъртък, цитирайки свой източник от турската оръжейна индустрия, че отбранителни компании от централната анадолска провинция Ескишехир обмислят алтернативни места за преместването на своето производство предвид възможността от нови американски санкции.

Осем турски компании произвеждат 937 части за новия американски изтребител и са директно засегнати от решението на Вашингтон да изключи Анкара от програмата за съвместно производство на F-35. Някои компании дори са започнали да разглеждат възможни производствени площадки в България.

Отношението на турското правителство към идеята на компаниите да преместят производството на авиочастите в чужбина било положително, казва източникът на изданието, който допълва, че се търсят алтернативни производствени площадки, за да не се пропилява опитът, придобит в изработването на частите за F-35.

Американските санкции са насочени към Турция, но не и към турските компании, ето защо преместването на производството в България може да помогне на Анкара да запази придобивките от участието ѝ в програмата за производството на F-35, обяснява източникът на „Дюня”.

Коментари: 0