Борисов: България може да помогне на Швейцария

Двете страни ще подпишат споразумение за полицейско сътрудничество

Борисов: България може да помогне на Швейцария
3716 ~ 1 мин. четене

Имаме добро партньорство с Швейцария и реализираме различни съвместни проекти. В същото време те имат редица проблеми и въпроси, по които ние бихме могли да окажем подкрепа. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с министъра на правосъдието и полицията на Швейцария Симонета Сомаруга, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

„По българо-швейцарската програма за сътрудничество разполагаме със 76 млн. франка. Имаме добро партньорство и реализираме различни съвместни проекти,” допълни Борисов.

България и Швейцария ще подпишат съвместно споразумение за полицейско сътрудничество. В рамките на разговора си двамата обсъдиха миграционната политика и кризата с бежанците, както и присъединяването на България към Шенген.

Борисов посочи, че в момента основен проблем за България и Европа е бежанската вълна. „Полагаме огромни усилия, харчим огромни средства, натоварваме полицията с ангажименти, виждате едва вече издържат хората. Чупи се техниката, трябват над 100 млн. лв. за заграждение, нови бежански лагери“, заяви Борисов по време на срещата.

Министър-председателят и федералният президент и министър на правосъдието и полицията на Швейцария се договориха за развитие на двустранните отношения в различни сфери от взаимен интерес като обединяването на усилията в икономически план.

В рамките на разговора Сомаруга изрази положителното си впечатление от предприетите мерки за охрана на границата, както и от борбата на българската държава с контрабандата и увеличените приходи в бюджета.

Борисов проведе среща и с вицепрезидента и федерален министър на икономиката, образованието и научните изследвания Йохан Шнайдер-Аман, по време на която министър-председателят посочи, че политическата стабилност в страната ни привлича все повече инвеститори. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg