Половината български общини спечелиха еврофинансиране за Wi-Fi

България е на второ място по интерес към проекта WiFi4EU

Половината български общини спечелиха еврофинансиране за Wi-Fi

Снимка: Pexels

600 ~ 2 мин. четене
Общините в България демонстрират завидна активност в инициативата на Европейския съюз (ЕС) за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU. Страната ни е на второ място по спечелени ваучери, като класирането не процентен дял, а не бройка.

43% от българските общини спечелиха ваучери за изграждане на високоскоростен достъп до световната мрежа в първия конкурс, който се проведе през ноември 2018 г. В надпреварата се включиха 215 български общини, а 113 от тях получиха финансиране в общ размер на 1.695 млн. лв.

Първо място в конкурса заема Ирландия, където кандидатури са подали 105 общини, а финансиране са получили 59 от тях.

У нас най-успешни са местните администрации от Североизточния район са най-успешни в конкурса - 49% от всички общини са получили ваучери в размер на 15 хил. евро. На второ място е Югозападният район. 46% от общините там получават финансиране. Третото място в конкурса заема Северен централен район с 44% общини, успели да се класират в инициативата. В Южен централен район ваучери получават 41% от общините, а в Югоизточен район – 36%.

Русе е областта с най-голям брой общини, които са спечелили ваучер. Там места с безплатен безжичен интернт ще се изградят в 75% от общините. В област Шумен 70% от общините успешно се включват в инициативата, а в област Плевен - 64% от центровете на местна власт.

14 от областните градове са сред първите, които ще изграждат мрежи за високоскоростен безжичен интернет на обществени места. Най-малкият от тях по брой население е Чавдар, а най-големият е Пловдив.

Следващите конкурси в рамките на WiFi4EU са предвидени да се проведат в периода до 2020 г. Проектът тук е управлява от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Подкрепи Economic.bg