България никога няма да признае окупацията на Крим

Украински президент е на официално посещение у нас за първи път от 15 години насам

България никога няма да признае окупацията на Крим
3659 ~ 3 мин. четене

Необходимостта от пълното изпълнение на ангажиментите на всички страни в конфликта по Минските договорености остава без алтернатива. Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анексирането на Крим от Руската федерация. Много пъти съм го казвал: за нас Крим е Украйна и Украйна е Европа“, категорично заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с украйнския си колега Петро Порошенко.

Ясната, категорична и принципна подкрепа на България за европейското бъдеще на Украйна препотвърди държавният глава Росен Плевнелиев по време на разговора си с президента на страната Петро Порошенко, който е на еднодневно официално посещение в България. Визитата е първа на украински президент от 15 години насам. България приветства процеса на реформи в ключови сфери на обществено-политическия живот на Украйна, включително провеждането на конституционна реформа, както и усилията в областта на борбата с корупцията, с които украинският президент запозна българския държавен глава.

България последователно и твърдо подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и международните усилия за разрешаването на кризата в Източна Украйна с мирни, дипломатически средства, заяви президентът Росен Плевнелиев  на съвместната си пресконференция с президента на Украйна. „България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск. 

 Въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред бяха акцент по време на разговорите на президента Росен Плевнелиев с украинския президент Петро Порошенко. През 2016 г. се навършват и 25 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Украйна.

 „Украйна заема важна част в приоритетите на външната ни политика. Приветствахме споразумението за асоцииране с Украйна и бяхме една от първите страни, които го ратифицираха. Влизането в сила на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия от 1 януари 2016 г. е друга важна стъпка по пътя към постигане на по-тесни връзки на Украйна с Европейския съюз. Надяваме се, че скоро украинските граждани ще пътуват безвизово до всички държави членки на ЕС“, каза президентът Росен Плевнелиев след официалните разговори на двете делегации.

България и Украйна декларираха и общ интерес да работят за развитие на транспортните връзки между двете страни, като бяха набелязани и редица съвместни проекти. Страната ни се надява в най-скоро време да се проведе Седмата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, която да стимулира търговско-икономическите връзки.

Президентът Петро Порошенко изрази благодарност за „твърдата и принципна“ позиция на България в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. „Вашите позиции на непризнаването на анексирането на Крим и осъждането на агресията в Източна Украйна са много важни за нас“, заяви украинският президент. Петро Порошенко изтъкна и българския принос в специалната мониторингова мисия на ОССЕ, която играе важна роля за гарантиране на мира в кризисния регион.

Петро Порошенко изрази благодарност за българската подкрепа за облекчаване на визовия режим на ЕС за украинските граждани.

 Партньорството между България и Украйна е специално и помощта на България, в т.ч. по линия на Доверителния фонд за долекуване и рехабилитация на украински военнослужещи, е още едно доказателство за партньорството и дружбата, които много високо ценим, заяви още президентът Петро Порошенко.

Подкрепи Economic.bg