България празнува Деня на независимостта

Манифестът ще бъде показан в Националния исторически музей

България празнува Деня на независимостта

Днес България отбелязва 108 години от обявяване на Деня на независимостта. На 22 септември (5 октомври по нов стил) 1908 г. в църквата „Свети четиридесет мъченици“ във Велико Търново княз Фердинанд I обявява, че България вече е независимо царство. Той прочита манифест, под който стоят подписите на всички министри, начело с премиера Александър Малинов. Независимото българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

Значимостта на това събитие за жалост не се оценява от новата история, но на тази дата през 1908 г. България, която е една от най-старите държави в Европа, отново се появява на картата, след петвековно османско владичество.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава нейните възможности в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост. Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. 

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Днес празникът ще бъде почетен с тържествени церемонии в големите градове в цялата страна, като по традиция основните тържества ще са във Велико Търново. Богатата програма включва литургия, издигане на знамената, културни прояви и заря-проверка, преди която ще може да се види и спектакълът "Звук и светлина" на Царевец. За посетители ще бъде отворена и крепостта Трапезица.

Националният исторически музей (НИМ) ще покаже Манифеста, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България, както и други съхранени реликви, свързани със събитието.

Екипът на Economic.bg и сп. "Икономика" честити празника на всички наши сънародници!

Коментари: 0