Две български изложби ще бъдат представени в Лувъра

Експозициите ще бъдат част от културната програма на българското европредседателство

Две български изложби ще бъдат представени в Лувъра
1648 ~ 1 мин. четене
България ще представи две свои изложби през следващите две години в Лувъра. Споразумението за представяне на българските културни ценности бе подписано вчера в Париж от министъра на културата Боил Банов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Изложбите ще бъдат част от културната програма по българското европредседателство. Посетителите ще могат да се наследят на първата експозиция през втората половина на 2018 г., когато акцент ще бъдат българските културни ценности от периода на Първото българско царство. Втората експозиция, през 2019 г., ще бъде насочена към представяне на българската история от XVI – XVII век.

“Изключително събитие за България се случи днес. Подписването с Лувъра е може би най-голямото културно събитие за страната ни през последните години. Изложба Първо българско царство и реципрочна тяхна изложба в България”, каза Боил Банов.

На събитието присъства и бившият министър на културата Вежди Рашидов. Той благодари на министър Банов за приемствеността в политиките на Министерството, тъй като тя е важна и работи за добрите ни двустранни отношения с Франция. 

“Това споразумение е пореден нов етап в приятелството между нашите две страни. Вече имахме огромния шанс да покажем наследството на траките в Лувъра, сега идва ред на Преславското съкровище. В България пък ще представим експонати от наши разкопки в Созопол”, заяви Жан-Люк Мартинез.
Подкрепи Economic.bg