България се противопостави на плана на ООН за миграцията

Така страната ни се присъединява към Унгария, Австрия, Чехия и Полша

България се противопостави на плана на ООН за миграцията

Снимка: Economic.bg/ Архив

България се противопоставя на глобалния пакт на ООН за миграцията и няма да се присъедини към страните, подписали документа. Това обяви Цветан Цветанов след днешното заседание на Коалиционния съвет на управляващите партии.

„За тази сряда е предвидено да има дебат в парламента и съвместни заседания на вътрешните и външна комисии, заедно с вътрешното, външното и социалното министерства. Това, което имаме като решение днес на Коалиционния съвет, е позицията на българското правителство да е: „Не се присъединяваме към глобалния пакт за миграцията на ООН“. Смятаме, че това е правилното решение към настоящия момент“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Решението на страната ни отекна и в международните медии. Агенция Reuters отбелязва, че така България се присъединява към растящия брой държави от ЕС, които са против пакта на ООН за миграцията.

Глобалният пакт за безопасна, уредена и редовна миграция беше одобрен през юли тази година от всички 193 държави, членуващи в ООН, освен САЩ, които се оттеглиха от документа. Неговото съставяне дойде след най-голямата бежанска вълна към Европа от Втората световна война насам.

Впоследствие обаче правителствата на Унгария и Австрия обявиха, че няма да подпишат окончателния документ на планираната церемония в Мароко през декември. Опасенията на Будапеща и Виена са, че пактът на ООН ще размие границата между законната и незаконна миграция. Полша, Чехия, а вече и България, дадоха сигнал, че планират да последват примера на Унгария и Австрия.
Коментари: 0