България ще подкрепи отлагане на Brexit

Българските институции същевременно се напредват с подготовката за т.нар. „твърд Brexit”

България ще подкрепи отлагане на Brexit

Снимка: БТА

624 ~ 2 мин. четене
България би се присъединила към консенсус за отлагане на датата за излизането на Великобритания от ЕС, с ясната цел за постигане на „подреден“ Brexit. Такава позиция одобри българското правителство за днешната среща на Европейския съвет, уточнявайки, че искането за отлагане следва да бъде ясно аргументирано от страна на Лондон.

От Министерския съвет посочват, че страната ни отстоява координирания подход на държавите членки във всички възможни сценарии на преговорите, като смята, че Споразумението за урегулирано оттегляне и предвиденият в него преходен период са най-добрият вариант, който ще даде достатъчно време за адаптиране на гражданите и бизнеса за условията след излизането на Великобритания от ЕС.

В същото време правителството прие доклад за изпълнението на Плана за действие на България при оттегляне на Великобритания от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”). Подготовката за Brexit без споразумение протича на две нива: ЕС и национални институции.

На ниво ЕС са направени 19 законодателни предложения, обхващащи най-неотложните мерки за справяне с непосредствените последици от „твърд Brexit”. Те ще позволят запазване на безвизовото пътуване от и за Обединеното кралство, координацията в системите за социална сигурност, гарантиране на транспортните връзки, както и бюджета на ЕС.

На национално ниво компетентните ведомства отбелязват значителен напредък по изпълнението на Плана за действие за Brexit без сделка. Предприети са законодателни промени в Закона за чужденците в Република България, проведени са обучителни дейности за администрацията, изпратени са информационни съобщения до лицата, търгуващи с Обединеното кралство.

Българските институции вече имат обособени рубрики на сайтовете си, посветени на Brexit, които да информират заинтересованите лица за промените в съответния сектор. Външното министерство има рубрика, в която се публикува информация за български граждани и фирми. На сайта има и рубрика на английски език за британските граждани у нас. Редица други институции публикуват полезна информация от своята компетентност.
Коментари: 0