България ще подкрепи преговорите за членство на Македония в ЕС

Важно е преди окончателното гласуване да се уточнят общите ни исторически личности, заяви Захариева

България ще подкрепи преговорите за членство на Македония в ЕС

Снимка: Economic.bg/Архив

България ще подкрепи започването на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз. Страната ни обаче ще настоява да се спазват определени условия за добросъседство, заложени в рамкова позиция, одобрена днес от Министерски съвет.

Сред условията, които България ще настоява да види изпълнени преди провеждането на първата междуправителствена конференция, в случай че Европейският съвет вземе решение за започване на преговори, са Република Северна Македония да не предявява претенции към българската история и към създаване на "македонско малцинство" у нас. На 15 октомври Съветът ще се събере на ниво външни министри, а на 17 октомври - на ниво премиери.

Освен това Република Северна Македония трябва да промени информационни табели и други означения върху исторически монументи и паметници на културата в изпълнение на договорените до момента текстове.

"При отбелязването на събития и личности, по които вече е постигната договореност, политически фигури, представители на държавни институции трябва да се придържат към постиганата договореност", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева след редовното заседание на кабинета, цитирана от БТА.

Тя каза още, че е много важно преди втората конференция на Съвета за „Общите въпроси“, на която се отварят преговорните глави, да се настоява за ясни ангажименти за останалите общо за историята ни личности и събития. Ще се настоява и за ясен график за промяна на учебните материали по съответните предмети в контекста на съответните договорености, както и това да се случи във всички финансирани от държавата филми, книги, документални издания и музеи.Екатерина Захариева информира, че позицията е изпратена в Народното събрание, Президентството и приета на Съвет по Европейски въпроси.
Коментари: 0