България трябва да даде пари на Гърция

Aко България попадне в същата ситуация, страните от ЕС ще ѝ помогнат, заяви финансистът Емил Хърсев

България трябва да даде пари на Гърция

Снимка: БГНЕС

България трябва да даде пари на Гърция, особено след като страната е член на Европейския съюз. Това заяви в петък по NovaTV финансистът Емил Хърсев. Той беше категоричен, че ако България попадне в същата ситуация, останалите страни от ЕС също ще й помогнат.

„Понеже ЕС не прие конституцията, която беше предложена през 2010 г., след ирландския референдум, това отряза възможността на Европейската комисия сама да взима заеми, в момента тя няма това право и тази дискреция. Страните трябва да ангажират своята отговорност за подобни финансирания, включително и ако става въпрос за гаранции, както в случая. От България не се изисква да извади нито един лев в момента. От нас се иска да участваме в механизма, в който сме се включили напълно доброволно” добави финансистът.

През последните дни идват разнопосочни сигнали от Брюксел за това, дали България и другите осем страни извън еврозоната ще участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем на стойност близо 13 млрд. евро.

Засега държавите членки ще участват в „спасителната акция” единствено, само ако бъде възстановен европейския финансов стабилизационен механизъм. Благодарение на него през 2010 г. всичките 28 държави членки на европейския съюз дадох своят принос за спасяването на финансово закъсалите тогава – Ирландия и Португалия. По-късно той бе заменен от европейския стабилизационен механизъм, в който участват само страните от еврозоната.

Идеята на Европейската комисия за възстановяване на финансовия механизъм срещна съпротива от страните извън еврозоната. Великобритания категорично заяви, че не е съгласна парите на данъкоплатците й да отиват за спасяването на Гърция. Полша и Чехия също се обявиха против подобна идея. До момента България не е изявила своето становище.

Коментари: 0