България вече е на 49-о място в света по конкурентоспособност

Последният доклад за глобалната конкурентоспособност очертава мрачна картина на глобалната икономика

България вече е на 49-о място в света по конкурентоспособност

Снимка: Pixabay

България вече заема 49-ото място (от общо 141) в световната класация по конкурентоспособност, изкачвайки с две места нагоре в подреждането. Това сочи справка в публикувания от Световния икономически форум доклад за индекс за глобална конкурентоспособност за 2019 г. 
България се представя най-добре в стълба "Внедряването на информационни и комуникационни технологии", където заема 30-о място в света.  Най-доброто ни представяне е по показателя за абонати на кабелен интернет (22-о място). Делът на потребителите обаче дърпа страната надолу в класация – по него България се нарежда на 76 място.
Най-ниското ни класиране е в раздел "Умения на текущата работна ръка" – 88-о място.  В раздел "Инфраструктура" страната се класира на 56 място, а конкретно по показателя за качеството на пътищата - на 102-ро място. 
Ежегодният Глобален доклад за конкурентоспособност на Световния икономически форум излиза за първи път през 1979 г. Той представя годишна оценка на двигателите на производителността и дългосрочния икономически растеж. Тази година индексът отразява динамиката в 141 държави по света. 
Челната тройка се оформя от Сингапур, САЩ и Хонконг. Най-добре класираната европейска страна е Холандия, заемаща четвърта позиция.
„Десет години след световната финансова криза глобалната икономика остава затворена в цикъл на нисък или плосък растеж на производителността въпреки отпускането на над 10 трилиона долара от централните банки. Последният доклад за глобалната конкурентоспособност очертава мрачна картина, но също така показва, че тези държави с цялостен подход към социално-икономическите предизвикателства изглеждат готови да излязат напред в надпреварата“. 
Коментари: 0