Българска фирма тъче килими за Версай

Компанията от Костандово от години работи за изтъкнати клиенти

Българска фирма тъче килими за Версай

Българска фирма от района на Велинград ще изтъче 2 килима за двореца Версай край Париж. В момента се работи по дизайна им.

Новината съобщи Надя Парпулова от град Костандово, чиято фирма от години произвежда килими за кралски величия.

Килимите са точни копия на постелките от серията „Савонри“ – най-престижната колекция ръчни килими в Европа. Преди векове „Савонри“ са били ексклузивна собственост на френската корона и да получиш такъв килим е било кралски жест и подарък.

Родната фирма получила височайшата поръчка, след като успешно преминала 2 интервюта във Виена през 2014 г. по каталога на „Савонри“, където били представени 90 дизайна на килими в стил Луи XV.

Българската фирма се справила със сложната задача, била оценена като надежден производител и успяла да спечели поръчката.

Атрактивният бизнес с килимите започва в партньорство между Нено Парпулов и пиара на принц Чарлз Дейвид Бамфорд заедно с Британската национална организация за запазване на културното наследство.

Първата кралска поръчка в Костандово дошла през 1999 г. от кралица Елизабет Втора, която търсела кой да й направи 120 кв. м килим с френски мотиви в неправилна форма, който трябвало да бъде съобразен и с колоните на дворцовата зала.

Днес българските тъкачки вече са изработили над 300 килима за величия от цял свят като Мик Джагър и съпругата на принц Чарлз – Камила. Българите работили и за внучката на Чърчил, която е интериорен дизайнер и за стаите на кайзера в центъра на Виена.

В момента се завършва огромен килим от 15 метра за една от най-важните зали на замъка на фамилията Гудууд.

За да изпълнят кралските поръчки, фамилия Парпулови трябвало да направят вертикален стан, на който работят едновременно 4-6 тъкачки. Оказал се най-големият стан в Европа.

След като добил популярност, той бързо се превърнал в туристическа атракция. Оттогава посетители от България и чужбина идват да видят „стана на кралицата“.

„Най-запалени при визитите са скандинавците, но има и доста групи от Китай“, посочи Надя Парпулова. 

Коментари: 0