Българската икономика вече се „дави” и трябва да я спасим сега

Коментар на икономиста Калоян Стайков

Българската икономика вече се „дави” и трябва да я спасим сега

Снимката е илюстративна

Снимка: Economic.bg

4052 ~ 2 мин. четене
Автор: Калоян Стайков
Коментар на икономиста Калоян Стайков от профила му в социалната мрежа Facebook относно мерките, които държавата (не) предприема в подкрепа на българския бизнес в условията на криза

Публикуваме коментара без редакторска намеса. Заглавието е на редакцията на Economic.bg 

"Така и не стана ясно защо ограничителните мерки са толкова бързи и решителни (чак абсурдни - не можеш да се разходиш сам или с някой от семейството ти в парка, но можеш - с куче), докато икономическите се бавят и са половинчати. 

По същия начин, по който се разпростира епидемията сред хората, тя се разпростира и в икономиката, докато накрая и социалният живот, и икономически не замръзнат.

Епидемията представлява първоначален шок в предлагането на стоки и услуги, който, ако не бъде овладян, ще прерасне в шок върху търсенето. Затова в момента са необходими бързи мерки за подкрепа на заетостта места и осигуряване на ликвидност на компаниите. 

Обсъжданите мерки за заетостта изглеждат твърде рестриктивни и твърде бавни, все едно са извадени от ръководства за справяне с друг вид криза. Ефектът от пандемията нито е ограничен върху секторите, които бяхя затворени - кафенета, ресторанти, кина, фитнеси и др., нито може да бъде изцяло компенсиран за сметка на държавния бюджет. 

Подкрепа ще е необходима както за туристическия сектор, заради промяна в потребителските нагласи, така и за транспортния сектор, заради намалели доставки, така и за промишлеността, заради по-малко поръчки и затруднени доставки.

Разбира се, това не означава да се предложи празен чек, но не означава и да се протака до безкрай. Ако човек се дави сега, няма файда да му помогнеш след 20 минути."
Коментари: 0