Държавата се намесва в разпространението на печата под външен натиск

„Български пощи“ вече ще разпространява и продава печатни издания

Държавата се намесва в разпространението на печата под външен натиск

Снимка: Economic.bg/Архив

Държавната компания „Български пощи“ вече ще разпространява и продава печатни издания, в това число вестници и списания, на територията на страната. Това реши правителството на днешното си заседание. По този начин ще се даде възможност за диверсификацията на разпространението, а на издателите на печатни медии да получат още един канал за достъп до крайния потребител. Надеждата е намесата на държавното дружество да подобри конкуренцията на пазара.  

Идеята е държавното дружество да се намеси като бизнес играч на пазара за разпространение на печат, като взема изданията директно от печатниците и ги доставя из страната. На медиите, от друга страна, ще се даде възможност да избират между частна фирма и „Български пощи“ кой да разпространява вестниците или списанията им. В момента тази ниша е силно концентрирана в ръцете на един играч. 

Предложението „Български пощи“ да стане разпространител бе направено от премиера Бойко Борисов ден след публикуването на мониторинговия доклад на Европейската комисия за България, в който е отделено значително внимание на медийната среда у нас. 

За първи път премиерът заговори за идеята през май 2018 г., когато по негов адрес бе отправено твърдение, че контролира медии в България. По същото време „Репортери без граница“ класираха страната на 111-о място по свобода на словото. Сегашната стъпка идва след посещението миналата седмица на генералния секретар на международната организация Кристоф Делоар у нас. 

Още в Word Press Freedom Index 2017 на „Репортери без граница“, според който страната ни е последна в Европейския съюз и на 109-о място по свобода на словото в света, се изтъква, че 80% от пазара на дристрибуция в България е концентриран в ръцете на депутата от ДПС Делян Пеевски. Същият притежава и няколко вестника. 

„Единственото, което държавата може да направи в подкрепа на свободата на словото, е да не оставяме частници да правят разпространението“, изтъкна днес Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет. 

„Български пощи“ е 100% държавно дружество и има достъп до всички населени места. То разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси, за да извършва тази дейност. „Така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат“, допълни премиерът. 

Идеята е „Български пощи“ да помогне за свободното разпространение на печатни издания, което в момента е концентрирано в частни ръце. Широката клонова мрежа на държавната компания ще помогне вестници и списания да достигат до всички кътчета на страната. 

Сега топката е в ръцете на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. На него е възложено да предприеме необходимите действия включително ако е необходимо да инициира законодателни изменения.
Коментари: 0