Българските банкомати не са защитени добре законово

Това трябва да се промени и да се налагат по-строги наказания, смятат експерти

Българските банкомати не са защитени добре законово

Снимка: Economic.bg

Въпреки че са зрелищни, обирите на банкомати в България на практика се водят за престъпления без пострадали и затова извършителите се съдят като за обикновена кражба с взлом. Това трябва да се промени и да се налагат по-строги наказания и по-сериозни мерки за защита на устройствата.

Това е мнението на експерта по охрана и сигурност Здравко Дерелиев, както и на Маноил Манев – член на комисията по сигурност в Народното събрание.

Манев коментира, че в момента за разбит банкомат се дават до 6 години затвор. „Това не е достатъчно, използването на такива средства като газови бутилки го прави по-опасно престъпление“, обясни той в ефира на bTV.

Дерелиев изрази мнение, че различни престъпни групи пробват този тип деяния и при успех подобряват методите си. „Банкоматът не е един ламаринен шкаф. Той има вградена каса. В групата има разбивач на каси и това прави високо професионална работата. Взривяването е само един от етапите, работата по касовото устройство е по-сериозната част”, заяви на свой ред Манев.

В Германия и Холандия е имало ръст на тези престъпления преди години, като след това има известно затихване. Манев допълни, че атаките срещу банкомати в тези две страни в момента се извършват предимно от чужденци, които не са запознати с взетите от властите мерки, след които разбиването не води до никакъв резултат.

Сред вариантите за защита са шокови, сеизмични и вибрационни датчици, механизми за унищожаване на парите. Здравко Дерелиев отбеляза, че при свързване на АТМ устройствата с видеонаблюдение в реално време рискът от кражби намалява значително.

„Банките трябва да вземат мерки да си охраняват банкоматите както трябва. Това, че са застраховани, не означава нищо”, категоричен беше Маноил Манев. С нови законови промени ще се въведат минимални изисквания за сигурността на устройствата.

Коментари: 0