Българските строители заплашиха, че ще отидат да работят във Франция

От Камарата искат държавата да продължи програмата за саниране, в която правителството наля досега 2 млрд. долара

Българските строители заплашиха, че ще отидат да работят във Франция

Снимка: КСБ

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) предупреди на пресконференция днес, че е възможно голяма част от квалифицираните български строители да се насочат към Франция, която започва програма за обновяване на близо 40 000 обекта. В тази връзка те настояват да продължи държавната програма за саниране, за която правителството даде 2 млрд. лв. досега.

На пресконференцията те казаха още, че на 12 декември (сряда) ще има „мирни демонстрации със строителна техника“ в столицата, а Камарата ще внесе подписка в Народното събрание и в президентството в подкрепа на строителния бранш. Събитието ще започне от 7.00 ч. и ще продължи до 12.00 ч.

Председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев припомни, че на 16 октомври Камарата излезе с декларация, която бе изпратена до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание и парламентарно представените партии. „В нея изразихме нашето безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за високи цени, безобразно качество на изпълнението, корупционни практики и отклоняване на средства. Тези обвинения се отправят публично и от представители на политически сили, без да са подкрепени от никакви доказателства и се отразяват тежко на авторитета на бранша“, подчерта инж. Терзиев.

Той изрази съжаление, че атаките срещу бранша не са спрели. „Напротив - продължава засиленото натрапване в общественото пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българския строител“, заяви инж. Терзиев.

По думите му ситуацията, в която е поставен строителния бранш в момента, е безпрецедентна. „Подобно унищожително отношение към нашата професия досега никой не си е позволявал. Притеснени сме, че това едва ли е случайно. Много вероятно е целта на тези атаки да е бъдат дискредитирани или дори ликвидирани български компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и по този начин да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор“, коментира инж. Терзиев. „Обезпокоени сме от безотговорното говорене“, допълни той, като посочи, че то граничи с национално предателство, което може да доведе до спирането на еврофондовете в България, които осигуряват 80% от заетостта в строителния сектор.
Коментари: 0