Българският износ пак тръгна надолу

Общият експорт се свива с 0.8% през октомври, който е вторият месец за тази година с растеж „под нулата“

Българският износ пак тръгна надолу

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

За втори месец тази година общият растеж на българския износ е отрицателен. През октомври данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че експортът намалява с 0.8% на годишна база. Единственият друг месец „под нулата“ е юни, когато спадът достигна 5.2%. За разлика от тогава, когато спадът беше и на пазара в ЕС, и към трети страни, сега „вината“ е изцяло при държавите извън Блока, които са купили с 10.3% по-малко български стоки, от гледна точка на стойността им.

Въпреки че растежът към ЕС все още е положителен (4.65%), данните за октомври потвърждават общата лоша тенденция при българския износ.


Растежът на стойностните обеми, продавани към трети страни тази година, едва успяват да компенсират огромното потъване от миналата. За периода януари-октомври 2019 г. към държави извън ЕС са продадени български стоки за 16 млрд. лв., докато година по-рано сумата е била 15.2 млрд. лв., или 5.8% ръст.

Общото увеличение на експорта (ЕС и трети страни) общо за десетте месеца на тази година е 4.2% спрямо същия период на 2018 г. Продажбите към държавите членки растат с 3.43%, което е най-лошото представяне от 2014 г. досега.

Прогнозите на повечето големи международни институции са износът на България да бъде на минус до края на 2019 г. заради несигурността около Brexit и търговския конфликт между Китай и САЩ.

Основни партньори на България при износа на стоки извън ЕС са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия и Република Северна Македония, които формират 50% от експорта за трети страни.

За десетте месеца на годината износът от България към трети страни е най-голям в секторите „Храни и живи животни” (56.8%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти” (24.6%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала” (21.8%).

Вносът на стоки от ЕС и трети страни също намалява – с 2.2% за периода януари-октомври, и с 11.2% само за месец октомври.

Само за месец октомври вносът от трети страни е намалял с 35.9% спрямо същия месец на миналата година. За целия 10-месечен период има спад от 10.7%.

Най-голямо увеличение във вноса на стоки от трети страни се наблюдава в секторите „Храни и живи животни” (23.9%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (17.7%), а най-голям спад – в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (37.9%).

Коментари: 0