Българският туристически бранш не се страхува от коронавируса

Нуждаем се от повече реклама на организирания туризъм, заяви Ангелкова

Българският туристически бранш не се страхува от коронавируса

Снимка: Economic.bg/Архив

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Представители на българския туристически бранш са на мнение, че коронавирусът няма да засегне туризма в България и смятат, че епидемията скоро ще отмине. Това стана ясно от думите на Красимир Станев, изпълнителен директор на курортен комплекс „Албена“ АД, по време на брифинг пред журналисти.

Това потвърди и министърът на туризма Николина Ангелкова, обяснявайки, че отливът на китайските туристи няма да окаже голямо влияние върху общия туристопоток на България, защото посетителите в страната ни от Китай са около 30 000 души годишно. 

Ангелкова успокои, че ситуацията около коронавируса се следи много детайлно. „Мерките са предприети още на 24 януари, когато получихме информация през Европейската туристическа комисия от министъра на туризма и културата на Китай, че всички туристически пътувания от тяхна страна са спрени“, каза Ангелкова. 

„Ако болестта се развие в огромни размери, то това ще се отрази много зле на туризма по цял свят. Но ми се струва, че нещата ще отшумят и специално при нас, летният туризъм няма да бъде засегнат“, каза още Станев. По думите му това лято страната ни очаква увеличение на туристите. „До момента в Албена ранните записвания са с 12% повече спрямо миналата година“, заяви той.

По време на изявлението министърът на туризма обяви още, че е нужно да се фокусират ресурси върху рекламирането на организирания туризъм в България. По думите на Ангелкова вече е направена първата крачка по работата в тази посока, именно механизмът за насърчаване на организирания туризъм. По думите ѝ независимо от негативните прогнози и тенденции за 2019 г. се отбелязва ръст на туристите с 0.4%, спрямо 2018 г.

„Завършихме с над 9 милиона и 300 000 чуждестранни туристи. Вярвам, че механизмът е в правилна посока. Имаме изключително сериозна нужда да фокусираме нашата реклама в организирания туризъм, особено както стартираме пилотно в областта на морския ни туризъм, който за сведение от 9 милиона и 300 000 чуждестранни туристи – 5 милиона и 400 000 туристи са само свързани с морския ни летен туризъм за месеците от юни до септември. Това показва каква огромна тежест е за сектора и за приходите“, обясни Ангелкова.

Министър Ангелкова проведе днес годишната си среща с представители на туристическия сектор и организации, които са регистрирани в Националния туристически регистър и националните курорти. Целта на срещата е била да се съберат мнения, предложения, становища, идеи и теми, по които трябва да се работи фокусирано през 2020 г., каза министърът.

Сред обсъжданите теми е и ситуацията около статута на ски учителите и ски училищата. „Там също сме намерили баланса. След приемането на законопроекта, ски учителите ще бъдат професия, както и професиите за екскурзовод и планински водач така, както са регламентирани в Закона за туризма така, че да има ясен регламент и регистър така, както към момента е за останалите професии в закона“, посочи тя.

Коментари: 0