Балотажът във Франция не предизвика резки пазарни движения

Тежките дни за цената на петрола може и да са към края си

Балотажът във Франция не предизвика резки пазарни движения
392 ~ 3 мин. четене
Търговията на световните пазари през новата седмица отразява резултата от проведения в неделя балотаж на изборите за нов президент на Франция. Преобладаващите очаквания за вота се потвърдиха убедително, като със събрани над 65% от гласовете за президент на страната бе избран центристът Еманюел Макрон.

За разлика от деня след проведения първи тур на изборите на 23 април, днешният не регистрира същия положителен ръст на световните борси. Въпреки това водещите щатски индекси реагираха позитивно, като Nasdaq достигна рекордно ниво от 6102.66, а S&P 500 и Dow Jones затвориха сесията близo до нивата си на отваряне. Европейските фондови пазари, от своя страна, записаха спад, дължащ се основно на предсказуемия характер на балотажа. Водещият немски индекс DAX 30 понижи стойността си с 0.18%, докато френският CAC 40 поевтиня с почти 1%, основен принос, за което имаше банковият сектор.

В ранните азиатски сесии еврото поскъпна значително срещу основните си конкуренти и достигна рекордни стойности, разменяйки се за 124.58 йени и $1.1024. С отварянето на европейската търговия обаче, единната валута загуби съответно 0.4% и 0.6% от стойността си спрямо щатския долар и японската йена. Тази корекция в цената на еврото беше напълно очаквана от инвеститорите, на фона на силното представяне на валутата от края на миналата седмица.

В дългосрочен план анализаторите отчетоха положителния ефект, който ще има премахването на геополитическия риск, асоцииран с кандидатурата за президент на крайно дясно настроената Марин Льо Пен.

Акценти днес

В 17:00 часа ще бъде публикувана ежемесечната информация на американското Бюро по статистика на труда (BLS) относно откритите работни места в икономиката. Данните са тясно свързани с нивото на безработица и оказват своето влияние върху щатската валута. Очакванията са за стойности около 5.655 милиона, при 5.743 за месец февруари.

Royal Bank of Scotland

В края на изминалия месец цената на акцията на шотландската банка успя да пробие нивото на съпротива, под което се движеше отпреди повече от година. Моментът е подходящ за покупка, като следващата цел ще бъде тест на ниво от около 280 паунда за акция. При успешен пробив е възможно цената да се насочи към психологическата граница от 300 паунда за акция.

EUR/GBP

На 8-часовата графика на EUR/GBP наблюдаваме низходящо движение под нивото на съпротива. Подкрепата бива пробита в деня след първия тур на президентските избори във Франция, но следва корекция на цената и в момента тя се движи около 50 дневната си средна. Желателно е да се не се избързва с влизане в позиция, тъй като при евентуален пробив на нивото на съпротива е възможно обръщане на тренда във възходяща посока.

Петрол

Тежките дни за цената на петрола може и да са към края си. След значителното поевтиняване на суровината, започнало от средата на миналия месец, котировките на сорта Брент удариха своето дъно за годината на цена от $48.30 за барел. Нивото на подкрепа не беше пробито, а цената се оттласна във възходяща посока. Очакваме петролът да продължи възстановяването на цената си, като първият значим тест да бъде на ниво от $53 за барел.

CAC40

След очакваните резултати от балотажа на президентските избори, френският индекс претърпя леко понижение. Въпреки това, CAC40 остава в границите на възходящия трендови канал, в който индексът се движи от края на миналата година. Възможно е корекцията на цената да продължи и да достигне нива около 50-дневната си средна.

ЕЛАНА Трейдинг
Подкрепи Economic.bg