Банън: Американският президент е изправен пред преврат

Според бившия съветник на Доналд Тръмп страната не е преживявала подобна институционална криза от 1862 г.

Банън: Американският президент е изправен пред преврат

Снимка: БТА

5162 ~ 2 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп е изправен пред преврат. Това заяви бившият му съветник Стив Банън в интервю за Reuters в Рим. Той коментира анонимната статия на авторитарния вестник New York Times, в която се описва съпротива в президентската администрация.

„Това, което наблюдавахме миналия ден, беше възможно най-сериозно. Това е пряка атака срещу институциите. Това е преврат, ясно?“, заяви Банън.

New York Times публикува миналата седмица статия от анонимен „високопоставен член на администрацията“, който порицава „неморалността“ на Тръмп и заявява, че много от сътрудниците му старателно работят „отвътре“, за да осуетят части от плановете му и „най-лошите му наклонности“.

Според Банън последният случай, когато американски президент е бил предизвикван по такъв начин, е от времето на Гражданската война, когато генерал Джордж Маккелън влиза в сблъсък с президента Ейбрахам Линкълн.

„Това е криза. Страната е преживявала подобна криза единствено през лятото на 1862 г., когато генерал Маккелън и високопоставени генерали, всички демократи в армията на Съюза, считат, че Линкълн не е компетентен за главнокомандващ“, посочва Банън.

Тръмп заяви в петък, че министерството на правосъдието трябва да открие кой е авторът на статията, допълвайки, че това е въпрос на национална сигурност.

Банън бе уволнен от държавния глава през август 2017 г., след като влезе в сблъсък с по-традиционно настроените съветници на Тръмп заради опитите да обвърже Републиканската партия с националистическата си икономическа програма.

„Има клика сред Републиканците, според която Доналд Тръмп не е годен за президент на САЩ. Това е криза“, каза той.

Бившият съветник на Тръмп предупреди също така прогресивните либерали в Демократическата партия като Бърни Сандърс да не изпитват задоволство от сътресенията в Белия дом.
Подкрепи Economic.bg