Bank of England е във фокуса на инвеститорите днес

Борсовите индекси се понижиха след 4 поредни сесии на растеж

Bank of England е във фокуса на инвеститорите днес

Снимка: Bank of England

640 ~ 3 мин. четене
Индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 се понижиха в сряда след 4 последователни сесии на растеж. Индустриалният индекс се раздели с 170.37 пункта до 26119.61, докато S&P 500 спадна с 0.36 на сто до 3113.49 пункта. 

Най-много страдаха компаниите, които записаха силен старт след отваряне на икономиката и падане на мерките срещу корона вирус. Технологичните компании продължиха с възходящото си движение, което изкара индексът NASDAQ Composite на зелена територия с преднина от 0,15%. 

Авиокомпаниите, круизните оператори и търговците на дребно бяха сред най-засегнатите от разпродажбите в сряда. Акциите на компаниите United и Delta airlines паднаха с над 1.8% всяка, докато American Airlines спадна с 0.3%. Круизните оператори Carnival, Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean поевтиняха с повече от 6%. Nordstrom понижи стойността си с 5.5 на сто, докато Gap загуби 5.4%. Това са същите компании, които отчетоха силен ръст след падане на мерките срещу пандемията от COVID-19. 

В Европа настроенията бяха позитивно, след като водещите индекси се повишиха на фона на очакването за възстановяване на икономиката. Немският DAX се изкачи с повече от половин процент до 1238214 пункта, докато търговията в Лондон изпрати индекса FTSE 100 до 6253.25 пункта в края на търговската сесия. 

В сряда златото запази стойността си, като приключи деня при цена от 1726.60 долара за трой унция. След като стойността на петрола започна да се стабилизира, видяхме нова серия от понижение, продиктувана от опасенията за намаление търсене и възможно разрастване отново  на пандемията. Сорта Брент задържа цената над 40 долара за барел, въпреки че изтри близо половин процент от нея. Щатският лек суров петрол се търгуваше при $37.70 в края на деня, след като поевтиня с 0.63 на сто.

Акценти днес

Заседание на Bank of England

В четвъртък ще се проведе срещата на Bank of England, на която се очаква да бъдат отпуснати нови стимули в размер на 150 млн. паунда за възстановяване на икономиката от последиците от пандемията на COVID-19. Някой анализатори прогнозират, че подкрепата, идваща от централната банка на Англия може да достигне до 200 млн.

Инструмент на фокус

Altria Group – 4 часова

Акциите на компанията все още опитват да възстановят стойността си, но остават под зоната на съпротива около $42.50. От друга страна имаме пробив и задържане над 50 дневната средна, което е положителен сигнал за развитие на възходящо движение. Възможност за покупка ще има при пробив над зоната на съпротива, което трябва да предизвика бързо поскъпване.

GBP/USD – 4 часова

Предвид заседанието на Централната банка на Англия, което ще се проведе през деня може да се очаква доста волатилна търговия, при което трябва да се влиза в позиция изключително предпазливо. Въпреки фундаменталните новини, които се очаква да раздвижат пазара, техническата картина дава възможност за продажба на GBP/USD след пробив под зоната на подкрепа, което би показало отслабване на британската лира.

XAU/USD – 4 часова

Интересът към златото се засилва с покачване на опасенията за втора вълна от пандемията COVID-19.  След като дълго време цената консолидираше между нивата 1710 – 1740 долара за унция, очакванията са за възстановяване на възходящия трен, който започна на 6 май. Възможност за покупка има при пробив и задържане на цената над низходящата тренд линия.

Dow Jones – 4 часова 

Индустриалният индекс на САЩ задържа стойността си под 50 периодната средна след няколко неуспешни опита за пробив. При образуване на обръщаща формация ще имаме по-нисък връх, който ще покаже, че пазарът няма достатъчно силен импулс за тестване на локалния максимум. На този етап очакваме понижение на индекса под 26000 пункта.  
Подкрепи Economic.bg