9 банки глобени с $2 млрд. за валутни манипулации

Сред тях са HSBC, Barclays, BNP Paribas, Bank of America, JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs, RBS и UBS

9 банки глобени с $2 млрд. за валутни манипулации
168 ~ 2 мин. четене

Девет банки се съгласиха да разрешат проблемите си с американски инвеститори, които ги обвиниха в манипулиране на валутния пазар. Общият размер на глобите за финасовите институции достига над 2 млрд. долара, предава Би Би Си.

Замесените в манипулиране на валутния пазар банки са някои от най-големите и известните -  HSBC, Barclays, BNP Paribas, Bank of America, JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs, RBS и UBS.

HSBC Holdings Plc, Barclays Plc и други три банки настояват за решение в съда. Goldman Sachs Group Inc., BNP Paribas SA и Royal Bank of Scotland Group Plc са се съгласили да разрешат колективните искове извън съда, като според обвиненията трезорите са манипулирали валутния пазар, чийто среднодневен оборот е 5,3 трлн. долара. За това информира Крисфотър Бурк, чиято фирма е една от двете, които съветват щатските инвеститори.

Майкъл Хаусфелд, който е ръководител на другата водеща фирма, коментира, че след присъдата на федералния съд в Манхатън обмисля да подаде подобни искове от името на клиенти извън САЩ.

Глобата, която ще бъде наложена на банките възлиза на 2 млрд. долара и включва по-ранните споразумения за 808,5 млн. долара, които бяха подписани от JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., UBS Group AG и Citigroup Inc, пише econ.bg.

Съдебното дело започна през 2013 г., като инвеститори обвиниха банките, че са извършвали измами на валутния пазар, като са манипулирали водещи валутни индекси, като са фиксирали цените, съгласявайки се да разширят спредовете между офертите „купува“ и „продава“ за сделки на спот пазара и разменяйки поверителна информация за клиенти, за да задействат стоп-лос поръчки и да извършват лимитирани поръчки.

За да влезнат в сила споразуменията, те трябва да бъдат одобрени от съдия Лорна Шофийлд, която ръководи делото.

Подкрепи Economic.bg