Банките внесоха за одобрение в БНБ плана си за „кредитна ваканция“

Мярката няма да обхваща бързите кредити и всеки с такъв ще трябва да си го плаща редовно, дори да няма доходи по време на извънредното положение

Банките внесоха за одобрение в БНБ плана си за „кредитна ваканция“

Снимка: Economic.bg/Архив

10986 ~ 1 мин. четене

Между 3 и 6 месеца да бъде „кредитната ваканция“ за хората и фирмите предлагат българските банки, съобщава Nova, цитирайки председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Предлага се и опция за „облекчено“ връщане на кредитите.

Отсрочките ще се правят за всички кредити, без бързите от небанкови институции. Кредитното досие на клиента обаче ще определя всяка конкретна оферта.

Също така финансовите институции предлагат да не се откриват производства срещу длъжници и да се продава имуществото им в рамките на този 3-6-месечен период.

Временно банките няма да отказват тегленето на нови заеми от хора, които нямат големи доходи, стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя 60/40.

Засега нито една банка не обмисля обещания от кабинета безлихвен заем от 1500 лв. да бъде обременен с такси за отпускането му.

Становището на банките вече е внесено за одобрение от Българската народна банка. Тя трябва да се произнесе по него, като може да не се съгласи с всичко или да поиска някои промени.

Заглавието е коригирано заради опровержение на информацията от страна на представители на банките.

Подкрепи Economic.bg