„Монбат“ внесе инвестиционното си предложение за завод във Враца

Проектът е за над 40 млн. лв. и ще открие поне 150 работни места в общината

„Монбат“ внесе инвестиционното си предложение за завод във Враца
3509 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Най-големият производител на батерии в региона – българската компания „Монбат“, планира да изгради завод във Враца и вече официално е внесла инвестиционното си предложение в общината. В момента компанията има две производства в България - в Монтана и в Добрич.

Това се е случило през март, а според проекта ще бъде изградена инсталация за производство на биполярни оловно-киселинни акумулаторни батерии. Възложител на проекта е новосъздадената от „Монбат“ дъщерна компания - „Монбат ЕН БИ ПИ“ ЕАД.

Още стъпки

Това е само една от стъпките, които ще доведат до реализацията на проекта във Враца. Инвестиционното предложение се нуждае от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), след което и на одобрение от общината.

За плановете на компанията се разбра още в началото на миналата година, когато от дружеството изпратиха инвестиционните си намерения до кмета Калин Каменов. Тогава стана ясно, че се предвижда в завода да бъдат вложени почти 42 млн. лв. и се очаква в него да се открият 150 нови работни места. Дейностите по изпълнение на инвестиционното намерение ще се осъществяват на два етапа, се казва още в съобщението на общината от днес.

Обемът на производство на акумулаторни батерии за една година ще бъде един милион броя, като се предвижда постепенно това количество да се увеличава. Батериите във Враца ще се произвеждат по нова американска технология.

Технологията от САЩ

През 2018 г. „Монбат“ придоби пълни лицензионни права за биполярната технология за оловни батерии GreenSeal на американската Advanced Battery Concepts.

Тази технологията драстично улеснява производството на оловно-кисели батерии и значително подобрява представянето им благодарение на удължен жизнен цикъл, намалено тегло, редуцирано време за зареждане, подобрена надеждност и възможност за пълно рециклиране. Това подобрение се постига чрез патентован иновативен дизайн, който допринася за намаляване на оловното съдържание с близо 46%, както и по-ефективна работа на активните материали.

„Видяхме какви конкурентни предимства предлага технологията GreenSeal за нас като производител на оловни батерии, а също и за клиентите ни и очакваме тя да спомогне за засилване на пазарното ни присъствие по света“, коментира тогава Атанас Бобоков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „Монбат“.

Подкрепи Economic.bg