Банките в България са по-стабилни от времето преди фалита на КТБ

Поскъпването на долара спрямо еврото е най-важното икономическо събитие за 2015 г., твърди проф. Стив Ханке

Банките в България са по-стабилни от времето преди фалита на КТБ

Българските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви в интервю за БНР американският икономист проф. Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд у нас.

Ханке обърна внимание на стегнатото кредитиране в България и прогнозира последваща консолидация на банките.

В България вече има по-сериозен надзор над банките, заради това те станаха още по-внимателни с отпускането на кредити и с обезпечаването им. Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то не нараства, а се свива. Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ. Това е лошата новина.

Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. Направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние.

Поскъпването на долара е най-важното икономическо събитие през 2015 г., според американския икономист.

Най-важното икономическо и финансово събитие за тази година беше движението на валутните курсове за двойката долар/евро. Доларът поскъпна спрямо еврото, което от своя страна провокира намаляването на цените на суровините. Те са обвързани с долара.

Поевтиняването на горивата също е свързано с цената на долара. Ето защо поскъпването му спрямо еврото е най-важното събитие в световната икономика за 2015 г.

Кризата в Гърция е много по-тежка, отколкото повечето хора очакват, коментира още проф. Ханке. По думите му, за България тя може да има и позитивен ефект.

Ефектът от кризата в Гърция върху България е смесен. От една страна, много инвеститори обмислят варианта да се преместят в България, защото ситуацията е много по-добра от тази в Гърция. България е по-сигурно и следователно по-атрактивно място за правене на бизнес в момента.

По-точно казано, от инвеститорска гледна точка, ако бизнесът трябва да се запази на Балканите, вероятно предприемачите ще си кажат: „Нещата в Гърция са толкова зле, че е по-добре да отидем в България.” Това е позитивният ефект.

И да не забравяме, че за българите стана много по-евтино да почиват в Гърция.

Но към всичко това трябва да прибавим и бежанската криза. Това е огромен негативен фактор за икономиката на всички балкански страни.

Коментари: 0