Стефановден е

На този ден младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини

Стефановден е

Днес православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – Свети Стефан, който е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдейте му завидели, обявили го за измамник и го убили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Света Богородица.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини. Най-често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

На този ден имен ден празнуват Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стою, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня, Теньо, Цанко.

Коментари: 0