Български хотелиери се страхуват от фалити след банкрута на Thomas Cook

С британския оператор работят над 40 хотела, посочва още председателят на организацията на собствениците на хотели Пламен Копчев

Български хотелиери се страхуват от фалити след банкрута на Thomas Cook

Снимка: БТА

Фалитът на най-старата туристическа фирма в света Thomas Cook ще се отрази негативно на българския бранш. Компанията държи половината от полетите към Варна и Бургас, предава bTV.

Практиката на туроператора е да се разплаща 60 дни, след като клиентът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерът Ростислава Димитрова. Нейният хотел работи от създаването си с Neckermann, а след това с Thomas Cook, който я придобива. Задълженията на компанията към нея са в размер на 1.5 млн. евро. В момента в хотела ѝ са отседнали 209 туристи на британския туроператор. Ростислава Димитрова е получила уверение, че ще получи дължимите ѝ плащания през октомври.

Банкрутът на Thomas Cook може да доведе до фалити на хотели и у нас, „защото това са огромни суми, които не се знае кога ще бъдат платени”, коментира председателят на организацията на собствениците на хотели Пламен Копчев. По думите му с британския оператор работят над 40 хотела. Копчев се надява, че хотелиерите ще получат отсрочка на някои плащания като ДДС и корпоративен данък, защото „това са пари, които още не сме получили”.

Днес предстои среща на министъра на туризма с представители на бранша. Обещанията на компанията са да се разплати за туристите, които са на почивка сега. За старите задължения тепърва ще се търси вариант.

Новината за банкрута на британския оператор свари в България над 2000 туристи, дошли на почивка в „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“. Всички полети на Thomas Cook от Варна и Бургас са отменени до началото на октомври. От компанията уверяват, че всички ще бъдат извозени, макар и със закъснение.

„Полетите ще се изпълнят от компанията Titan Airways”, каза Симона Тевия, представител на Thomas Cook Airways. Почивките на туристите няма да бъдат отменени, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили. „Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях те да продължат да си изпълняват услугите“, заяви Христо Гълбачев, представител на Thomas Cook за България.
Коментари: 0