Растящите страхове от забавяне на икономиката подкрепиха ръста на златото

Активността в немския частен сектор се сви за първи път от близо 7 години

Растящите страхове от забавяне на икономиката подкрепиха ръста на златото

Снимка: Pixabay

Търговската седмица започна с разочароващи данни за индекса на активност в Германия, което върна опасенията на инвеститорите за забавяне на световната икономика и ги отдръпна от рисковите активи. Данните от проучванията показват, че активността в немския частен сектор се сви за първи път от близо 7 години, след задълбочаване на рецесията в производствения сектор и отслабване н растежа в сектора на услугите. 

Водещият немски индекс DAX се раздели с малко-повече от един процент и приключи деня при ниво от 12 342.33 пункта. Най-голямо беше понижението в автомобилния, миннодобивния и банковия сектори, които бяха в основата за големите загуби. 

Във Великобритания фалира една от първите в света туроператорски фирми Томас Кук, изоставяйки хиляди летовници. Това изкара акциите за пътуване и развлечение начело сред губещите и понижи индекса FTSE 100 до 7 326.08 пункта. 

Негативните настроения в Европа продължиха и през щатската сесия, което не им даде възможност за добри резултати. Индустриалният индекс Dow Jones напредна с 14.92 пункта до 26 949.99, поведен от печалбите на American Express. Индексът S&P 500  запази стойността си през деня, след като завърши при ниво от 2 991.78 пункта. 

Растящите страхове от забавяне на икономиката подкрепиха ръста на златото, което беше предпочитания актив от страна на инвеститорите. Ценният метал поскъпна с 0.37% до 1 522.15 долара за трой унция. В понеделник цената на петрола също нарасна покрай опасенията, за спад в доставките на нефт, след атаките на нефтени съоръжения в Саудитска Арабия. Лекия суров петрол поскъпна до 58.50 долара за барел, докато сорта Брент се търгуваше при цена от $64.64.

Акценти днес

Бизнес климат - Германия

През деня ще бъдат публикувани данни за немския индекс за бизнес климат. Той е съставен от института за икономически изследвания IFO и измерва очакванията за следващите шест месеца. Това е съставен индекс, базиран на проучване на производители, строители, търговци на едро и дребно, и е показател за състоянието на икономиката. По-добри данни от очакваните могат да се приемат за положителни за еврото, докато по-лошите ще имат негативен ефект върху валутата.

Инструмент на фокус 

Ulta Beauty – Седмична

Холдинговата компания притежава фирми свързани с разкрасителната индустрия и се намира в основен възходящ тренд. Последните разпродажби сигнализираха за нарушаване на основния тренд и пробив под тренд линията, което говори за отслабване на възходящия импулс. От тук имаме вариант за образуване на локален максимум под тренд линията и възстановяване на низходящото движение или може да видим нова възходяща вълна и тестване на максимумите след пробив над тренд линията, което ще сигнализира за активиране на купувачите.

USD/JPY – 4 часова

Щатският долар отслаби позициите си срещу японската йена, което понижи валутната двойка до зона на подкрепа около 107.30. Около това ниво имаме струпване на няколко сигнала за предстоящо поскъпване и възстановяване на основния възходящ тренд. На първо място е зоната на подкрепа, която ограничава поевтиняването и може да доведе до отскачане на цената. При нея се формира двойно дъно, което също подкрепа идеята за поскъпване. Пробив над низходящия канал ще даде сигнал за влизане в дълга позиция със стоп ниво под зоната на подкрепа.

Palladium – 4 часова

Ценният метал достигна до най-високата си цена за всички времена, което беше добра възможност за инвеститорите да приберат печалбите си от дългите позиции. Това отдръпна цената от върха и формира обръщаща формация дивергенция. Докато цената се намира над 50-периодната средна възходящият тренд остава валиден, но при пробив под нея може да считаме, че пазара е готов за корекция, при което да се развие дивергенцията.

Nikkei 225 – 4 часова 

Японският индекс се намира в стабилен възходящ тренд, като лекото забавяне на движението даде възможност за образуване на скрита дивергенция. Този модел е тренд продължаващ и сигнализира за възможно ново повишение на индекса. Пробив над 50-периодната линия може да се използва като сигнал за влизане в дълга позиция.

Коментари: 0