Китай назначава правителствени служители в 100 частни компании, включително Alibaba

Това буди притеснения за сигурността

Китай назначава правителствени служители в 100 частни компании, включително Alibaba

Снимка: Wikimedia

Китайски правителствени служители ще бъдат изпратени да работят в 100 частни компании, действащи в технологичния център Ханджоу, пишат местните държавни медии. Става въпрос за „ключови предприятия като Alibaba, Geely Holdings и Wahaha“.

Пълен списък на 100-те компании, включени в инициативата, не беше публикуван, съобщава CNBC.

Според съобщенията директивата е част от „Новия производствен план на правителството на Ханджоу“ като опит за стимулиране на производството и засилване на местната икономика в източната провинция Джецзян.

Това е най-новата стратегия, сигнализираща за усилията на китайското правителство да трансформира икономиката на страната. Основната му стратегия - "Направено в Китай 2025 г.", има за цел Китай да настигне и изпревари своите икономически конкуренти във високоефективни отрасли като роботика и космическия бизнес.

Ханджоу, на час с влак от Шанхай, е дом на няколко от най-големите китайски компании. Тук е и седалището на Alibaba, където работят 20 000 служители.

Пред CNBC от технологичния гигант заявиха, че новите директиви няма да нарушат дейността му.

„Ние разбираме тази инициатива ... тя цели да насърчи по-добра бизнес среда в подкрепа на предприятията, базирани в Ханджоу“, се казва в съобщението на компанията в понеделник. „Правителственият представител ще функционира като мост към частния сектор и няма да пречи на дейността на компанията.“

Говорителите на автомобилния производител Geely и производителя на напитки Wahaha все още не са излезли с коментар.

Притеснения за сигурността

Въпреки че твърди, че ходът в Ханджоу не е нищо повече от „иновативна“ икономическа стратегия, вкарването на правителствени служители в частни фирми допълнително буди опасения относно държавното влияние върху китайските компании, коментира CNBC.

Според китайското законодателство организациите могат да бъдат принудени да предават данни на държавата, ако това бъде поискано.

Китайският телекомуникационен гигант Huawei бе в центъра на международния дебат за сигурността поради опасенията, че тези закони биха могли да дадат възможност за държавен шпионаж, ако на компанията бъде разрешен достъп до глобалната 5G интернет инфраструктура.

Huawei нееднократно отрича твърденията срещу нея, но няколко държави, включително Австралия, Нова Зеландия и Япония, възпрепятстваха Huawei да доставя компоненти за 5G мрежи.

Съединените щати, които забраниха оборудването на Huawei за 5G, призоваха своите съюзници да забранят достъп на компанията до своите вътрешни мрежи, предупреждавайки ги за рискове за националната сигурност.

Китайската държава отрече твърденията, че може да принуди компаниите да споделят информация, но поставянето на стотици правителствени служители в частни фирми може да поднови чуждестранните притеснения относно нивото на власт, което държавата има над местните корпорации.
Коментари: 0