БДЖ се оборудва с още два нови локомотива

Всеки Смартрон носи името на емблематичен български владетел

БДЖ се оборудва с още два нови локомотива

Снимка: БДЖ

4616 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

БДЖ подготвя нови два локомотива Смартрон за включване в графика за движение на влаковете. По традиция локомотивите получават имена на български владетели. Новопристигналите ще носят имената на цар Иван Асен II и цар Калоян.

Те са доставени в локомотивното депо в Подуяне и заедно с тях дружеството вече разполага с 13 нови локомотива от общо 15, които са част от договора с ДЗЗД „Сименс Трон”. От пресцентъра на БДЖ съобщават, че оставащите два ще бъдат доставени до края на годината.

Всеки от локомотивите разполага със специфичен QR код, който може да бъде сканиран с мобилно устройство и да отведе потребителя към информация за историята на владетеля, чието име носи. На челото на всеки Смартрон е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история.

За да поднови подвижния си състав, през 2020 г. БДЖ сключи договор за доставка на 10 локомотива с ДЗЗД „Сименс Трон“ на стойност 55 млн. лв. без ДДС. По-късно с анекс към договора държавните железници договориха още пет на стойност 27 млн. лв. без ДДС.

 

Подкрепи Economic.bg