Истанбул откри как да генерира енергия от уличния трафик

Консумацията на вятърна енергия достигна рекордно високи стойности в Турция миналата година

Истанбул откри как да генерира енергия от уличния трафик

Снимка: Twenty20

5622 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Вятърна турбина, която генерира енергия от преминаващия автомобилен трафик, е последният пробив в чистата енергия, който се появи по улиците на Истанбул, Турция. Иновативните вертикални устройства, известни като ENLIL, са в състояние да овладеят въздушните потоци, създадени от движението на превозните средства, за да произвеждат мощност. А едновременно с това има начин и как да поглъщат слънчевите лъчи.

Крайпътният механизъм е създаден от изследователи от Истанбулския технически университет в екип с технологичната фирма Devecitech. Техните вятърни съоръжения ENLIL са достатъчно мощни, за да произвеждат един киловат енергия на час. Всяка единична турбина е снабдена с допълнителен слънчев панел отгоре, благодарение на което може безпроблемно да генерира достатъчно електроенергия, за да захранва две турски домакинства за един ден.

Съвременните, добре проектирани стандартни вятърни турбини имат продължителност на живота 20 години. Благодарение на своята простота и издръжливост, един ден устройствата ENLIL биха могли да надхвърлят този срок. Всяка турбина има опростен дизайн, което улеснява сглобяването и фиксирането.

Апаратът е достатъчно малък, за да бъде поставен до движещи се превозни средства, без да създава смущения, тъй като заема минимално пространство, независимо къде се намира. Това позволява лесно транспортиране и сглобяване в райони, където традиционните вятърни турбини може и да не са практични, като например големи градски улици и сгради.

Екологичните ползи на ENLIL се простират много надалеч, защото тези турбини се използват в редица интелигентни технологии, които проследяват температурата, влажността, въглеродния отпечатък и евентуалното разместване на земни маси в околността.

Всяко измерване предоставя ценна информация, която се предава на властите и еколозите в Истанбул.

Идеята се поражда у предприемача Керем Девечи, който започва работа по проекта, докато завършва бакалавърската си степен по инженерство преди няколко години. Вдъхновението му идва, докато си чете книга в градския транспорт .

Девечи забелязал по време на пътуване по истанбулската мрежа Metrobus, че превозното средство, с което се намира, е податливо на вятърни влияния. Изхождайки от това наблюдение, той създава прототип, който се стреми да превърне вятъра, генериран от преместването на превозни средства, в нещо полезно.

View this post on Instagram

A post shared by Kerem Deveci (@keremdeveci_)

Консумацията на вятърна енергия достигна рекордно високи стойности в Турция миналата година, а интересът към екосъобразните иновации продължава да расте. Към 2020 г. този тип мощности създават над 8% от електричеството в цялата енергийна мрежа на страната.

Производството на енергия в Турция може да приеме много форми. Има планове за сътрудничество с офшорна вятърна електроцентрала с Дания, мега инвестиция от 85.2 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Освен това правителството там работи по непрекъснати проекти за разширяване на производството на зелена енергия на турска земя.

Въпреки че ENLIL все още е в начален етап, проектът получи наградата „ClimateLaunchpad Urban Transitions Award“ и спечели състезанието за стартъпи на Mercedes-Benz в Турция, преди дори да излезе от фазата на научноизследователска и развойна дейност.

Успешното пускане на устройството в турската столица, може да накара други градове в Европа да подемат подобни инициативи.

Подкрепи Economic.bg