БДЖ започва консултации за закупуване на нови влакове

Предвидени са 100 млн. лв. за нов подвижен състав, като първите компоненти от него ще дойдат през 2021 г.

БДЖ започва консултации за закупуване на нови влакове

Снимка: Economic.bg/Архив

Автор: Вероника Тонева
Мениджърският екип на БДЖ организира обществена консултация по проекта за закупуване на нови влакове. Процедурата бе прекратена официално в средата на януари, като тогава ръководството обяви, че ще фокусира усилията си върху ремонта на наличния подвижен състав и може да се стигне дори до наемане на такъв.

А преди да беше обявено спирането, срещу процедурата се обявиха повечето от участниците, както и Комисията за защита на конкуренция (КЗК). Дори министър Желязков заяви, че поръчката е тотално сбъркана от предишното ръководство – изпълнителният директор Владимир Владимиров, председателят на Борда Велик Занчев, който все още е зам.-министър и Филип Алексиев.

Сега мениджърският екип отправя покана към всички ангажирани лица да споделят своята визия във връзка с рестартирането на проект „Закупуване на нов подвижен състав за нуждите на БДЖ”.

Основните приоритени на дружеството са в най-кратки срокове да бъдат проучени и анализирани всички възможности за подобряване на железопътната услуга за превоз на пътници, която към момента не отговаря на желаните изисквания, се казва в съобщението на железниците.

По време на днешното заседание на Транспортната комисия в парламента изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ обяви, че до края на годината ще бъде обявена процедурата за закупуване на нов подвижен състав на стойност 100 млн. лв. Той ще се използва по линиите София-Варна и София-Бургас. Средствата ще дойдат от капиталовия трансфер от бюджета, а първите компоненти на новия подвижен състав ще пристигнат до 2021 г.

Предишното ръководство имаше намерение да купи 42 нови мотрисни влака, за което беше готово да плати 675 млн. лв. без ДДС.
Коментари: 0