Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет натрупа рекордните $122 млрд. в брой

Оракулът от Омаха не е изкушен от американските акции и все още очаква своето голямо ново придобиване

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет натрупа рекордните $122 млрд. в брой
Фондът Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет събра рекордните 122 милиарда долара в брой в края на юни, тъй като е купил повече акции, отколкото е продал, намалил е обратното изкупуването на акции и все още търси стойностни придобивания.

Бъфет, инвестиционен гуру, известен с прозвището Оракулът от Омаха, изглежда не е бил изкушен от американските акции, които нараснаха до най-високите си стойности в края на юни. Вместо това неговият конгломерат е продал акции за повече от 1 милиард долара, отколкото е купил през последното тримесечие, като бележи най-голямата нетна продажба от края на 2017 г., според Bloomberg. 

Освен това компанията е изкупила обратно акции на стойност 400 милиона долара, което е спад спрямо обратното изкупуване за 1,7 милиарда долара през първото тримесечие.

Паричните резерви на Berkshire Hathaway са набъбнали и поради липсата на голямо ново придобиване от години.

„Надяваме се да преместим голяма част от излишната си ликвидност в предприятия, които Berkshire ще притежава за постоянно“, пише Бъфет в последното си писмо до акционерите. "Непосредствените перспективи за това обаче не са добри: цените са до небесата за бизнеса, който има прилични дългосрочни перспективи.

"Тази „разочароваща реалност“ означава, че Berkshire Hathaway едва ли тази година ще използва парите за закупуване на акции, пише той, като добавя, че все още желае да направи „огромно придобиване".
Ръстът на акциите може да отдалечава Бъфет от някои покупки, но това е положително за Berkshire Hathaway. Стойността на портфейла от акции на фонда е скочила с 16% до над 200 млрд. долара през първите шест месеца на годината. Той също реализира близо 1 милиард долара печалба от пут опции, обвързани с индексите на собствения капитал през полугодието. Освен това, по-високите печалби от инвестиции изтласкаха нетния си доход до 17% нагоре до 14,1 милиарда долара през последното тримесечие.

Berkshire Hathaway натрупа дял в Apple миналата година, който беше на стойност над 50 милиарда долара в края на миналото тримесечие. Наскоро тя увеличи участието си в Bank of America с 6% до 950 милиона акции, които в момента струват около 28 милиарда долара. Освен това фондът се съгласи да вложи 10 милиарда долара в преференциални акции на Occidental Petroleum, за да помогне за финансирането на поглъщането на петролната група от Anadarko Petroleum.
Коментари: 0