Без особен дебат депутатите приеха рекордния бюджет на НЗОК

Афишираните от премиера Борисов 600 лв. добавки към заплатите на лекарите влизат в сила от 1 януари

Без особен дебат депутатите приеха рекордния бюджет на НЗОК

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Депутатите приеха рекордния бюджет от 5.3 млрд. лв. на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) за 2021 г. само за два часа и без особен дебат. Това се случи на днешното извънредно заседание на парламента, чийто кворум бе събран отново единствено благодарение на депутатите, които заседават дистанционно.

Бюджет 2021

В залата се регистрираха само 119 души – без БСП и ДПС, които бойкотират работата на НС. Това значи, че ако управляващите не си бяха приели промени в правилника за дейността на НС, с които позволиха на карантинираните депутати да се регистрират и да гласуват онлайн, бюджетът нямаше да бъде приет. Припомняме, че вчера Конституционния съд реши да разгледа жалбата на депутати от БСП, които искат онлайн регистрациите да бъдат обявени за противоконституционни.

Първоначалното предложение за бюджет на НЗОК бе в размер на 5.08 млрд. лв., но между двете четения то претърпя промяна. Над 5 млрд. лв. от разходите на НЗОК ще бъдат за здравни плащания. Размерът вноската остава 8% и догодина. В залата бяха приети единствено предложенията за промени, вкарани от ГЕРБ между двете четения.

Предложението на „Воля“ медикаментите по лекарско предписание за пенсионерите и децата до 14-годишна възраст да бъдат поемани от Здравната каса не бе прието, като председателят на партията Веселин Марешки не успя да обясни от трибуната колко би струвала тази мярка на бюджета.

В извънредната обстановка

Депутатите приеха афишираното от премиера Бойко Борисов предложение по време на извънредна обстановка лекарите да получават по 600 лв. добавка към месечните си възнаграждения, но само ако те са под 5000 лв. Добавките за медицинските сестри са в размер на 360 лв., а за санитарите - 120 лв. За техните доходи таван няма. За целта са осигурени 237 млн. лв. в бюджета на здравната каса. Допълнителните пари ще се отпускат от 1 януари.

През преходните и заключителни разпоредби бе променен и Законът за здравето, като бе прието при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да може със заповед да разпореди на регионалните здравни инспекции въвеждането на временни мерки и дейности за организация и преструктуриране на лечебните заведения на територията на съответната област за определен период от време.

Временните промени могат да бъдат заповеди за преструктуриране на лечебните заведения, увеличаване на броя на леглата, командироване на медицински специалисти и др. Ако лечебните заведения не се съобразят с неговите разпоредби, те ще бъдат санкционирани - при първо нарушение се придвижва глоба от 3 до 10 хил. лв., а при повторно - прекратяване на договора с Националната здравноосигурителна каса. Точката влиза в сила още с публикуването на закона в Държавен вестник.

Коментари: 0