Без страх Huawei се готви за ескалация на атаките от САЩ

Рен Джънфей не очаква значително въздействие върху бизнеса на своята компания

Без страх Huawei се готви за ескалация на атаките от САЩ

Снимка: БТА

488 ~ 2 мин. четене
Вашингтон може да засили допълнително кампанията си срещу Huawei тази година, но въздействието от това върху бизнеса на компанията няма да е много значително. Това заяви основателят на китайския гигант Рен Джънфей по време на Световния икономически форум в Давос, предава CNBC. 

През 2019 г. Huawei бе поставена в „Черния списък“ на САЩ, което силно ограничава достъпа на компанията до американски технологии, от каквито тя все още е зависима. Стъпката доведе до това, че тази година китайската компания ще трябва да пусне флагмански телефони без мобилните услуги на Google. Всичко това амбицира Huawei да лансира и собствена операционна система HarmonyOS, която обаче все още не внедрена в нито едно устройство.

Рен очаква този натиск да продължи. „ През 2020 г., тъй като вече натрупахме опит от миналата година и имаме по-силен екип, мисля, че сме по-уверени, че можем да оцелеем дори при по-нататъшни атаки“, добави обаче той.

По думите на Рен, Huawei е похарчила „стотици милиарди“, за да подготви „план Б“, позволил на компанията да оцелее. Обръщайки внимание на несигурността, идваща от САЩ, той подчертава: „Ето защо издържахме на първия кръг на атаката“. 

Huawei отдавна е обект на атаки от Вашингтон, но през минала година – на фона на търговската война между САЩ и Китай, те се разразиха с невиждано досега ожесточение. Освен собствените си действия за блокиране на бизнеса с базираната в Шънджън компания, администрацията на Доналд Тръмп направи всичко по силите си да повлияе и на международните си партньори да направят същото. 

Всичко това се случва заради опасенията за сигурността на продуктите на Huawei, особено предвид факта, че компанията е най-големият глобален производител на телекомуникационно оборудване. А светът в момента е на прага на 5G еволюция, като една по една страните по света започват да надграждат мобилните си мрежи. Тезата на Вашингтон е, че гигантът оставя „задни вратички“, през които властите в Пекин могат да извършват кибершпионаж и да крадат интелектуална собственост. 

Атаките срещу Huawei са нож с две остриета. На пръв поглед те ограничават бизнеса на компанията, но в дългосрочен план може да я направят много по-независима. Сега както гигантът, така и китайското правителство са по-сигурни и мотивирани от всякога да инвестират в собствени технологии, за да се еманципират от американските. Сред най-острите нужди са тези от чипове и операционна система. 

Коментари: 0