Безработицата расте въпреки правителствените стимули

През януари тя вече надхвърля 7%, обяви социалният министър Деница Сачева

Безработицата расте въпреки правителствените стимули

Снимка: Красимир Свраков

1244 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Безработицата В България е нараснала през януари до над 7%, след като месец по-рано беше 6.7%. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Нарастването се случва въпреки всички правителствени програми за запазване на заетостта, като "60/40", "80/20" и "Запази ме", по която се покриват 75% от осигурителния доход на заетите в затворените със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Анализаторите предвиждат, че покачването ще продължи и през следващите месеци, след като властите удължиха извънредната обстановка до края на април, а заведенията остават затворени поне до март. Не се знае и как ще се развие ситуацията след отварянето на моловете, фитнесите и преминаването в присъствен режим на всички ученици.

Според Сачева ако сега затворените сектори (баровете и ресторантите извън заведенията) продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими  допълнителни 13 млн. лева, за да се изплатят компенсациите на работниците и служителите.

Тя поясни, че към момента по мярката „Запази ме“ са подадени заявления от 8868 работодатели за запазването на 45 651 служители. Сачева каза още, че всички, които са подали неправилно своите документи, „ще им бъдат върнати за повторно попълване“ и тогава ще бъдат одобрени за мярката.

Това изказване последва, след като през изминалите седмици редица представители на затворените бизнеси заявиха, че не са получили своите средства и че „държавата укрива предназначените за тях помощи“.

„До края на миналата седмица сме изплатили общо 17 милиона лева за 41 115 души. В момента се дообработват 2317 заявления, тъй като не са подадени според изискванията и е необходима обратна информация, за да могат съответните бизнеси да получат помощта от държавата“, добави Сачева.

Тя категорично заяви, че „всеки един от медийно известните случаи, които твърдят, че не са получили финансиране е лично проверен от мен и навсякъде средствата са изплатени“.

Подкрепи Economic.bg