“Гиг” икономиката – шанс за безработните по време на криза

Безработицата тепърва ще расте

“Гиг” икономиката – шанс за безработните по време на криза
4046 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Наложената от властите социална изолация, целяща да ограничи разпространението на COVID-19, причинява остри главоболия за много бизнеси, като в някои вече “режат глави”. Съкращенията в сектори като ресторантьорския например ще са често явление. 

Българският министър Деница Сачева обяви в понеделник, че заявленията за безрабоица в страната към 20 март са скочили на 1300 на ден от средно 750 преди началото на кризата с коронавирус. Днес пък излязоха актуални данни, че само за една седмица без работа са останали безпрецедентните 3.3 млн. души в САЩ.

Тежката икономическа перспектива, смятат анализатори, може да даде нов тласък на “гиг” икономиката (терминът идва от английското “gig” – за спорадични ангажименти, характерни в музикалния бизнес; днес “гиг” икономика се използва в контекста на дигиталните бизнеси, бел.р.). ДнесMcKinsey Global Institute дефинира “гиг” икономиката като „случайна работа, която се договаря на дигиталния пазар”. 

По време на финансовата криза от 2008 г., когато също имаше куп съкращения на пазара на труда, много хора се обърнаха към възможностите на “гиг” икономиката в опит да намерят доход, докато не открият постоянна работа. През 2016 г. всеки четвърти договор в ЕС е бил за някакъв тип нетрадиционна формана заетост, например за почасова дейност, работа на повикване, поддръжка на ИТ платформи. 

Сега този модел отново е в центъра на вниманието. Пример за такава е работа е опцията човек да стане шофьор в компания за превози, като Uber. У нас услугата бе бързо забранена, но дори да не беше, надали точно сега много хора биха искали да са близък физически контакт с други. Все пак доставките в момента са благодатни за желаещите, някои фирми вече обявиха, че търсят хора. 

Ето какви други възможности за работа от разстрояние предлага “гиг” икономиката: 

Онлайн обучение и коучинг

С преминаването на училищата към дистанционно обучение, родителите, които работят на пълен работен ден, се включват във виртуални сесии. Такова приложение, станало популярно на запад, е Varsity Tutors на Virtual School Day. 

Коучинг за видеоигри

Видеоигрите набират популярност. Начинаещите геймъри търсят опита на “старите кучета”, особено сега, когато толкова много хора са затворени вкъщи и имат време да се отдадат на нови занимания. 

Електронна търговия

Онлайн продажбите процъфтяват в момента. Ярък пример отвъд океана: през последната седмица отворените позиции за работа в е-търговията в ZipRecruiter в САЩ са шест пъти повече от 2794-те през последната седмица на декември. 

„Много магазини, особено традиционните, наистина се борят да влязат в момента в бизнеса“, казва Джулия Поллак, икономист от ZipRecruiter, пред MarketWatch. В опит да отворят свой онлайн магазин или да изложит артикули в сайтове като Amazon и eBay много собственици на малък бизнес търсят да наемат временна работна ръка.

В тази връзка се търсят най-различни специалисти, например фоторедактори с умения по Photoshop, базови ИТ умения или маркетингови за поддръжка на социални мрежи. 
Коментари: 0