Сачева: До 1300 на ден са скочили заявленията за безработица

Същевременно някои бизнеси изпитват недостиг на работна ръка

08:51 23.03.2020
До 1300 на ден се е увеличил броят на заявленията за безработица през миналата седмица, при около 750 дневно в началото на кризата с коронавируса. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева тази сутрин. “В петък бяха 1301”, посочи тя в ефира на bTV. 

“Очакваме голям ръст на безработицата, който не можем в момента да прогнозираме с точност”, коментира тя. Обезщетения ще се поемат по схеми по ОП “Развитие на човешките ресурси”, а в помощ на бизнеса е предвидена и мярката за поемането на 60% от работната заплата на служители, застрашени от съкращение.

Бизнесът, получил подобна субсидия, ще бъде подложен на стриктен контрол обаче. Работодателят ще трябва да върне сумата, ако не изплати остатъка от 40% от заплатата на служителите си или закрие работното място. Преди това пък ще трябва да отговори на определени критерии, за да докаже, че действително е ударен от кризата, последвала от разпространението на коронавируса.

“В момента така, както се освобождават хора, се и търсят”, посочи още Сачева, давайки пример с бизнеси, като доставката на храна, които търпят трансформация и сега изпитват недостиг на работна ръка. 

Част от средствата за бонусите към заплатите на медицинските лица “на първа линия” вече са по сметката на здравното министерство, посочи Сачева. Засега за тази цел държавата е предвидила бюджет 20 млн. лева, но по думите на министъра има готовност за увеличение до 60 млн. лева. 

Припомняме, че една от мерките на властта е да предостави по 1000 лева допълнително към заплатата на всяко медицинско лице, независимо дали лекар, медицинска сестра или друго, което се грижи пряко за пациенти с коронавирус.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплата | безработица | криза | Деница Сачева | коронавирус | заявление за безработица