Бил Гейтс вече е най-големият земевладелец в САЩ

Той тихомълком стана притежател на огромни площи

Бил Гейтс вече е най-големият земевладелец в САЩ

Снимка: Wikipedia/World Economic Forum

Бил Гейтс, четвъртият най-богат човек в света, известен с уменията си за програмиране от ранна възраст, а не с любовта си към природата, тихомълком стана собственик на 242 хил. акра земеделска земя в САЩ. Това е напълно достатъчно, за да го направи най-големия собственик на земевладелец в Америка.

Гейтс, чието богатство Forbes изчислява на около 121 млрд. долара, от години изкупува места из Флорида и Вашингтон. Сега The Land Report разкрива, че основателят на Microsoft вече е изградил масивен портфейл от земеделски земи в 18 щата. Най-големите му притежания са в Луизиана, Арканзас и Небраска. Освен това притежава дял в близо 26 хил. акра преходна земя в западната част на Финикс, Аризона, която се разработва като ново предградие. 

Според проучването на The Land Report земята се държи директно или чрез Cascade Investments, личният инвестиционен инструмент на Гейтс. Другите инвестиции на Cascade включват компания за безопасност на храните Ecolab, търговец на дребно на употребявани автомобили Vroom и канадската национална железница.

Макар да е изненадващо, че технологичният милиардер би бил и най-големият собственик на земеделска земя в страната, това не е единственото влизане на Гейтс в селското стопанство. През 2008 г. Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ обяви 306 млн. долара безвъзмездни средства за насърчаване на високодоходно и устойчиво земеделие сред дребните фермери в Субсахарска Африка и Южна Азия. Фондацията допълнително инвестира в развитието и разпространението на „супер култури“, устойчиви на климатични промени и млечни крави с по-висок добив. Миналата година бе обявена и Gates Ag One, организация с нестопанска цел за напредък в тези усилия, предава Forbes.

Не е напълно ясно как се използва земеделската земя на Гейтс, но има някои индикации, че се случва по начин, който е в съответствие със стойностите на фондацията. Cottonwood Ag Management, дъщерно дружество на Cascade, е член на Leading Harvest – организация с нестопанска цел, която популяризира устойчиви земеделски стандарти, които дават приоритет на защитата на културите, почвата и водните ресурси.

Коментари: 0