Бил Гейтс очаква значително забавяне на ваксините за бедните държави

Според него част от света ще види края на пандемията съвсем скоро

Бил Гейтс очаква значително забавяне на ваксините за бедните държави

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

По-бедните страни в света ще получат достъп до ваксините срещу COVID-19 най-рано от 6 до 8 месеца, след като с такива бъдат снабдени по-богатите държави. Това гласи прогнозата на бизнесмена и филантроп Бил Гейтс, предава Reuters.

В интервю за медията той обясни и къде е проблемът за това забавяне. По думите му то се корени във факта, че глобалните институции, правителствата и производителите на лекарства оказват твърде голям натиск върху компаниите разработчици на ваксини и „затрудняват разпространението им“.

Всеки политик се бори страната му да получи ваксина преди останалите, за да изведе родината си от кризата и да има дивиденти от това“, добавя Гейтс.

Към този момент Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е дарила около 1.75 млрд. долара в борбата с COVID-19. Активно участва и във финансирането на COVAX – механизъм, целящ да помогне за справедливото пласиране на ваксини срещу вируса в партньорство със Световната здравна организация (СЗО).

Говорители от COVAX заявиха, че имат за цел да доставят около 2.3 млрд. дози до края на годината, включително 1.8 млрд. за по-бедните страни, без да се налагат никакви разходи за правителствата. По думите на Гейтс доставките по тази схема ще бъдат „скромни“ в началото, което на фона на общата картина е „капка в морето“.

„Да, те ще доставят някакви дози, но на приоритетни страни. Докато ваксините стигнат до по-бедните държави ще минат от шест до осем месеца, след като всички останали получат“, поясни Гейтс.

Сет Беркли, съосновател на COVAX, предупреди, че:

започна да се усеща една ваксинална паника в много страни по света.“

Той обясни явлението със сключването на сделки за доставка с по няколко различни производителя. Според него тази практика, която цели да гарантира сигурност, всъщност се обръща срещу тях и „създава борба за дози“.

Гейтс поясни, че фармацевтичните компании като Pfizer, BioNTech, AstraZeneca и Moderna, които са разработили ваксини срещу COVID-19, са в правомощията си да поискат отлагане на доставките. Някои вече обявиха такива. 

„След като са подложени под постоянен натиск и критики за бавното производство – да, те имат право да забавят доставките си. Това е класически пример в световното здравеопазване, когато изведнъж всички искат нещата да се случват веднага. Не трябва да забравяме, че заради тези компании ние ще излезем от кризата“, отбеляза още милиардерът. 

Гейтс, който е един от най-богатите хора в света, каза още, че гражданите на в по-богатите страни ще видят края на пандемията още тази година. Останалите ще трябва да почакат пълното разгръщане на ваксинационните кампании, за да се върнат към нормален начин на живот.

Коментари: 0