Бил Гейтс се развежда, а залогът са 146 млрд. долара

Милиардерът филантроп и съпругата му Мелинда са заедно от 27 години и управляват най-влиятелната фондация

Бил Гейтс се развежда, а залогът са 146 млрд. долара

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Бил и Мелинда Гейтс, които от десетилетия ръководят едно от най-големите богатства и филантропски операции в историята, заявиха, че планират да се разведат. Съобщението в понеделник, че двойката се разделя след 27-годишен брак, има силата да разтърси технологичната индустрия и огромното портфолио от бизнеси - с недвижими имоти и в сферите на глобалното здравеопазване, политиката за изменение на климата и социалните проблеми, включително равенството за жените, пише Bloomberg.

Двойката, която управлява приблизително 146 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index, не спомена за своите финансови планове, въпреки че подчертаха, че ще си сътрудничат за продължаване на своята филантропия.

След много мисли и много работа по отношенията ни, взехме решението да прекратим брака си“, казаха двамата в кратко изявление, публикувано в Twitter. „Отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят, за да даде възможност на всички хора да водят здравословен, продуктивен живот.“

Бил Гейтс, 65-годишният съосновател на Microsoft Corp., е четвъртият най-богат човек в света. 56-годишната Мелинда е бивш мениджър в Microsoft, която придоби международна известност като ръководител на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. Вече са раздадени повече от 50 млрд. долара.

Двамата ще останат съпредседатели и попечители на фондацията, пише говорител на организацията в изявление. „Не се планират промени в техните роли или организацията“, се казва в изявлението. „Те ще продължат да работят заедно, за да оформят и одобряват стратегии на фондацията, да се застъпват за проблемите на фондацията и да определят цялостната насока на организацията.“

Двойката е подала молба за развод в окръг Кинг в понеделник, показва онлайн търсене в съдебните досиета. Те имат споразумение за раздяла, според копие на молба за развод, публикувана от уебсайта TMZ, която не разяснява условията. Вътре е записано, че бракът им е „безвъзвратно развален“.

Това е вторият развод сред най-горните редици на най-богатите хора в света през последните години, след раздялата на основателя на Amazon Джеф Безос и Съпругата му Макензи Скот през 2019 г. Тази раздяла веднага направи Макензи един от най-богатите хора в света. През следващите месеци тя се превърна в един от най-влиятелните филантропи, раздавайки милиарди долари на често пренебрегвани каузи.

Но за Бил и Мелинда Гейтс разделянето на активите потенциално представлява по-голямо предизвикателство от разделянето на състоянието на Безос, което беше основно концентрирано в акциите на Amazon.

Богатството на Бил Гейтс произхожда от Microsoft, но акциите на производителя на софтуер сега вероятно представляват по-малко от 20% от активите му. През годините той е прехвърлил голяма част от своя дял във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и точният му дял не се разкрива, откакто напусна борда на Microsoft миналата година.

Най-големият актив на Гейтс е Cascade Investment, холдингова компания, която той създаде с приходите от продажби на акции и дивиденти от Microsoft, управлявана от Майкъл Ларсън. Чрез Cascade Gates инвестира в сферата на недвижимите имоти, енергетиката и гостоприемството, а също така има дялове в десетки публични компании, включително Canadian National Railway и Deere & Co.

Моника Мацеи, адвокат по бракоразводни дела и съдружник в Sideman & Bancroft LLP в Сан Франциско, заяви, че големият въпрос относно фондацията и семейния офис на двойката е до каква степен те планират да работят заедно занапред.

„Дори при най-приятелските разводи, които съм виждала, предпочитанието е да се раздели основата на две, така че да има повече автономност и по-малко смесване“, каза тя. Същият принцип се отнася и за семейните офиси, където инвестициите могат да бъдат разделени на два отделни части.

„Предизвикателен път“

Законът на Вашингтон предлага някои улики за това как те ще разпределят активите си. Всичко придобито по време на брак се счита за еднакво притежание и на двамата партньори, но това не означава непременно състоянието да бъде разделено наполовина.

„Не е задължително да е 50/50“, каза Джанет Джордж, семеен адвокат във Вашингтон във фирмата McKinley Irvin. „Съдилищата могат да присъждат повече или по-малко, в зависимост от това какво е справедливо. Хората може никога да не разберат как са си разделили състоянието, защото то може да бъде скрито зад частни договори.“

Вашингтон предвижда 90-дневен „период на охлаждане“ от деня, в който двойка първоначално подава молба за развод, преди процесът да бъде финализиран от съдия. Декларацията за развод на двойката - Мелинда е вносител, а Бил като присъединяващ се - като и двамата се подписват - моли съда да разтрогне брака им на дата, посочена в споразумението им за раздяла.

„Това беше предизвикателство за цялото ни семейство“, написа най-голямата им дъщеря Дженифър в Instagram.

Най-малкото им дете е на 18 години.

Да станеш филантроп

Двамата се срещнаха в Ню Йорк през 80-те години, в ранните години на Мелинда в Microsoft. Когато е решавал дали да се ожени, Бил Гейтс е направил списък „за“ и „против“ на бяла дъска - Мелинда разказа в документалния сериал на Netflix „Inside Bill’s Brain“ как е влязла в спалнята му, за да го намери заринат в таблици.

Благотворителността на двойката винаги е била дълбоко вкоренена във връзката и брака им. Ден преди да се оженят на Хаваите, майката на Бил, Мери, която се опитваше да го убеди драстично да увеличи благотворителността си, даде на Мелинда писмо, което завърши с думите „От тези, на които се дава много, се очаква много“. Мери Гейтс почина няколко месеца по-късно.

Но именно при пътуването до Африка по време на годежа си, двойката реши, че ще стане сериозен филантроп.

Коментари: 0